Al zoekende naar gegevens rond een heel ander gezin stuitte ik op dit berichtje in de Nieuwe Veendammer Courant van 7 september 1892: 

"Als eene bijzonderheid wordt uit Harkstede gemeld, dat de vrouw van H. Velthuis is bevallen van 3 gezonde kinderen. Aan vrouw Rehwinkel, die daarbij haar hulp verleende, was zoo iets in haar 55jarige practijk nooit voorgekomen. "

De geboorte van een drieling is nog altijd een bijzondere gebeurtenis, maar in een tijd waarin geboortes van eenlingen sowieso al enorm risicovol waren, nog veel meer! Als hobby-genealoog kon ik niet nalaten om even uit te zoeken welk gezin het betrof, wie de vroedvrouw was en of de kinderen uiteindelijk gedijden en volwassen werden. 

Voor genealogisch onderzoek hebben we tegenwoordig een geweldig hulpmiddel om ons onderzoek kleur te geven: de digitale kranten van toen, op de site Delpher.nl.  Wanneer  ik een familienaam heb onderzocht, zoek ik de naam -in allerlei variaties-  vaak nog even na op Delpher en dan vind ik vaak gebeurtenissen die personen meer karakter geven. Zo verging het me ook bij de familie Ridderbüsch (Ridderbusch, Ridderbosch, Ridderbos), want behalve op familienieuws stuitte ik op een bijzonder bericht in de Telegraaf van 8 januari 1902, met als kop 'Doodgehongerd'.

In 1793 werd de Franse Republikeinse kalender ingesteld in Nederland, en wel met terugwerkende kracht vanaf 22 september 1792, de datum waarop de Franse republiek was uitgeroepen.

Op 1 januari 1806 ging men weer verder met de Gregoriaanse kalender. Van 1806 tot 1810 was Napoleons broer Lodewijk Napoleon koning van het Koninkrijk Holland en hij schreef het gebruik van Oudhollandse namen voor de maanden wettelijk voor. Je komt ze in die periode ook tegen in verschillende wettelijke acten.

Voortaan heetten de maanden: