Kropswolde 1739-1799

Onderstaande advertenties werden geplaatst in diverse kranten en worden tegenwoordig digitaal gepubliceerd op www. Delpher.nl. Zoekend op Kropswolde en Cropswolde kwam er een aantal advertenties tevoorschijn, waarin persoonsgegevens waren vermeld. Ik heb aan de hand van deze gegevens onderzoek gedaan naar de bewoners, gebruikers en landheren die het betrof. Aanvullingen zijn welkom. De eerste advertentie stamt uit 1739, het laatste uit 1799. Later wellicht meer. 

Drieling in Harkstede - 1892

Al zoekende naar gegevens rond een heel ander gezin stuitte ik op dit berichtje in de Nieuwe Veendammer Courant van 7 september 1892: 

"Als eene bijzonderheid wordt uit Harkstede gemeld, dat de vrouw van H. Velthuis is bevallen van 3 gezonde kinderen. Aan vrouw Rehwinkel, die daarbij haar hulp verleende, was zoo iets in haar 55jarige practijk nooit voorgekomen. "

In 1793 werd de Franse Republikeinse kalender ingesteld in Nederland, en wel met terugwerkende kracht vanaf 22 september 1792, de datum waarop de Franse republiek was uitgeroepen.

Op 1 januari 1806 ging men weer verder met de Gregoriaanse kalender. Van 1806 tot 1810 was Napoleons broer Lodewijk Napoleon koning van het Koninkrijk Holland en hij schreef het gebruik van Oudhollandse namen voor de maanden wettelijk voor. Je komt ze in die periode ook tegen in verschillende wettelijke acten.

Voortaan heetten de maanden: