MOI!

Op deze website publiceer ik – Petra Timmenga – diverse genealogische gegevens over Groningse en Friese families, waarvan sommige hun oorsprong in Duitsland vinden of Drentse invloeden hebben.

Ook andere regionale, historische of actuele informatie die me interesseert, vindt hier een plekje. Er staat een alfabetisch totaaloverzicht van alle gepubliceerde blogs in de sitemap.

Hebt u aanvullingen, kritiek of verbetering? Laat het me maar weten via een reactie op het betreffende artikel, of mail me!

Algemene gegevens overnemen is prima, maar dan wel met bronvermelding. Mijn verhalen mogen niet zomaar, zonder meer gekopieerd en elders gepubliceerd worden, dat mag alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Ik hoop dat u op deze site iets van uw gading vindt.

email: yinnargenealogy (at) gmail.com

social: https://mastodon.social/@yinnargenealogie




Jaldert Jalkes Reidinga – vermoord

Lytse feint Jaldert Jalkes Reidinga, geranseld en opgehangen door zijn boer

Op 2 februari 1799 laten Jalke Jalderts en zijn echtgenote Geertje Teyes hun oudste zoontje dopen: Jaldert. Als zovelen uit de Friese arbeidersgezinnen in die tijd, is Jaldert voorbestemd om bij een boer te gaan dienen. Een vak leren zit er voor hem niet in. Hij zal worden uitbesteed om op een boerderij als jongste knechtje te werken. Nooit hadden zijn ouders kunnen voorzien dat dat dertien jaar later zo zou eindigen: 

“Ze zag daar Jaldert Jalkes hangen, met een “touw om de hals, spartelende en slingerende, met de beenen heen en weer.” Jan Halbes (de Jong) stond onder de boom. Akke ging meteen twee buren waarschuwen, maar die durfden niet naar de Jong te gaan, ‘wegens zijn bij hun bekend oplopend karakter’.” 

Deze blog wil een monumentje zijn voor Jaldert Jalkes, door zijn naam en familie uit te lichten. 

Het verhaal van de moord op Jaldert is in 1994 door Chris Kruisinga in twee afleveringen verteld in de Leeuwarder courant. Het komt er op neer dat Jaldert Jalkes de jongste knecht bij een boer Jan Halbes de Jonge in Kortehemmen was. Bovenstaand citaat geeft al een duidelijke karakterschets van Jalderts werkgever. Nadat de boer (33) en zijn veel jongere vrouw (22) een dag op familiebezoek zijn geweest, zijn er 260 guldens vermist uit een kast. Jaldert krijgt de schuld, alhoewel hij door de mensen om hem heen als goudeerlijk wordt beschouwd. Dan begint er een gruwelijk schouwspel: de boer slaat het joch ongenadig en als Jaldert naar de deel vlucht wordt ie door de boer achtervolgd, die luid scheldt en tiert. Uiteindelijk moet Jaldert toch tevoorschijn komen en vanaf dat moment klinkt vanuit de schuur erbarmelijk gejammer. Dat wordt opgemerkt door een paar schipperskinderen, die om wat turf kwamen vragen. De turf krijgen ze, met de toevoeging dat ze direct moeten opdonderen. Waarschijnlijk konden ze hun nieuwsgierigheid toch niet bedwingen: wat later doet een van hen haar behoefte achter een boom het erf en dan ziet ze Jaldert aan een boom hangen. 

De volgende ochtend wordt het lichaam van Jaldert in het Koningsdiep onder de Lipperhuizerbrug gevonden. Volgens de boer was hij onderweg naar zijn moeder, met een rolletje linnen om een hemd te laten maken. Maar hij droeg geen schoenen, wel kousen, geen hoed, alleen een “baaitje” (een hemdrok of buis) dat van onderen met knoopjes gesloten was. En dat was heel vreemd, want zo ging je destijds niet op stap. De autoriteiten besloten tot onderzoek, en uit autopsie bleek dat Jaldert meerdere verwondingen had rond hoofd en nek. Het net sloot zich om Jan Halbes de Jong op basis van getuigenverklaringen en hij werd naar Leeuwarden overgebracht en daar gedetineerd. Uiteindelijk sprak het Hof van Assises de doodstraf uit, en er werd – want het was tijdens de Franse bezetting van Nederland – een heuse guillotine voor de strafvoltrekking gebouwd. Slechts één keer werd die gebruikt: voor de onthoofding van Jan Halbes de Jong op de Lange Pijp in Leeuwarden. 

Het recht heeft zijn loop gehad. Jalderts korte leven ook… 


Jaldert Jalkes Reidinga is geboren op 2 februari 1779 in Terwispel en gedoopt op 3  maart 1779 in de Hervormde gemeente Lippenhuizen, Terwispel en Hemrik, en overleed op 13-jarige leeftijd in Kortehemmen, rond de boerderij nr. 8, op 3 augustus 1812. 

Zijn ouders Jalke Jalderts en Geertje Teyes (geboren in Terwispel) zijn getrouwd op 29 mei 1796 in Lippenhuizen. Jaldert is het tweede kind in het gezin en hij heeft de volgende broers en zussen:

  1. Wytske Jalkes Reidinga (80), geboren 01-08-1797 te Terwispel, 03-09-1797  Hervormde gemeente Lippenhuizen Terwispel Hemrik,trouwt op 02-01-1829 met Roel Jannes van den Bosch,  trouwt als Wytske Jalkes de Vries met Willem Fokkes de Haan. Wietske Jolkes de Vries, overleden op 13-06-1875 te Oudehorne.
  2. Teye Jalkes Reidinga (57), geboren 26-05-1802 te Terwispel, doop 05-07-1802  Hervormde gemeente Lippenhuizen Terwispel Hemrik, overleden op 05-10-1859 te Jubbega Schurega. 
  3. Antje Jalkes Reidinga (88), geboren 29-09-1804 te Kortezwaag, doop 04-11-1804 Herv. gem. Langezwaag, Kortezwaag en Luxwoude (vader Joldert Jolkes, moeder Grietje Teijes), getrouwd met Jan Geerts Hakze. Antje Jolkes de Vries is overleden op 15-12-1887 te Jubbega Schurega.
  4. Wiepkjen Jalkes Reidinga (75), geboren 10-09-1808 te Lippenhuizen, doop  25-09-1808  Hervormde gemeente Lippenhuizen Terwispel Hemrik, ongehuwd.  Wiepkjen Jolkes de Vries, overleden op 11-05-1883 te Terwispel.

Vader Jalke overlijdt in februari 1809 in Lippenhuizen en is dan nog maar 33 jaar. Moeder Geertje Teyes hertrouwt al vlot, nog datzelfde jaar, met Hendrik Pieters. Grietje en ook haar aanstaande wonen dan in Lippenhuizen (Grietje is een dochter van Teije Jalkes de Vries en Wiepkje Tjeerds de Vries). Het echtpaar trouwt op 31 december 1809. Samen krijgen zij nog de volgende kinderen:

  1. Pieter Hendriks Reidinga, geboren 11-08-1810 te Lippenhuizen, doop  02-09-1810  Herv. gem. Lippenhuizen, Terwispel en Hemrik (dit halfbroertje moet Jaldert nog hebben gekend), overleden voor 19-09-1889, dan overlijdt zijn weduwe.
  2. Tjeerd Hendriks Reidinga (53), geboren 03-07-1813, Gorredijk, overleden op 25-12-1865 te Jubbega Schurega.
  3. Anna Catharina Hendriks Reidinga (70), geboren 19-12-1815, Gorredijk, leeftijd 70 jaar, ongehuwd, overleden op 09-12-1885 te Terwispel.

Stiefvader Hendrik Pieters neemt in 1811 de familienaam Reidinga aan, voor zowel zijn eigen kinderen als ook voor de kinderen van zijn voorganger Jalke Jalderts (‘De kinderen van Jalke Jalderts Reidinga’). Toch voeren de kinderen van Jalke en Grietje later de naam de Vries, naar hun moeder. Hendrik Pieters Reidinga is  arbeider en overlijdt op de leeftijd van 39 jaar, op 30 januari 1827 te Terwispel, Grietje wederom als weduwe achterlatend. Ze hertrouwt niet meer en sterft als  Geertje Teyes de Vries (arbeidster), 79 jaar oud, op 22-08-1856 te Terwispel.


Geraadpleegde bronnen:




Met de beste bedoelingen vergiftigd

Het overleden jongetje is Joeke Annema, geboren op 10 maart 1864 in Surhuizum, overleden op 9 juli 1866 in Siegerswoude. Hij is het zoontje van Ate Lefferts Annema en Sepkje Gerbens van der Ploeg, die op 29 juni 1863 in de gemeente Achtkarspelen getrouwd zijn. Moeder Sepkje kwam uit Almelo en woonde in Surhuizum bij Joeke Sakes van der Ploeg en zijn zuster Teetje, haar ongetrouwde oom en tante van vaderszijde. Op 2 juni 1863 is Ate daar, komend uit Drachten, ook bij in getrokken en na negen maanden is de kleine Joeke er geboren. Maar het noodlot sloeg kort na de geboorte van Joeke toe: Sepkje overleed op 28 maart 1864.

Ate Annema, arbeider/bijker, zoon van Leffert Pieters Annema en Sjoerdje Gerrits Reitsma, is geboren op 13 augustus 1834 in Boornbergum. Hij woonde daar rond 1860 samen met zijn oudere broer Gerrit, en vertrok op 2 juni 1863 vanuit Boornbergum naar Surhuizum, maar op 21 december 1864 keerde hij als weduwnaar vanuit Surhuizum (waar hij bij Sepkjes oom en tante woonde) weer terug bij Gerrit. Uiteindelijk vertrok hij op 22 mei 1866 naar Frieschepalen, in Opsterland. Verbleef Joeke bij Sepkjes oom en tante? Zij zijn respectievelijk gestorven in februari 1865 en maart 1866. Waar was Joeke dan tot 6 juni 1866? Op deze datum is hij is uitgeschreven naar Siegerswoude en nog maar een maand later wordt hij in Frieschepalen door de dood achterhaald.

In het krantenartikel is sprake van een tweede kind. Voor zo ver mijn onderzoek uitwijst, is dat geen kind van Ate en Sepkje. Was Joeke bij familie? Ik vond geen andere nazaat uit de Annema-familie die in het tijdframe zou passen. Een andere optie was dat Ate’s nieuwe vrouw wellicht een voorkind had en dat bleek het geval te zijn. Froukje Schaafsma was in oktober 1865 weduwe van Hans Nieuwenhuis geworden en vertrok al dan niet toevallig net als Ate, op 22 mei 1866 van haar vorige woonadres naar Opsterland. Aangezien ze slechts twee maanden na de dood van Joeke trouwde met Ate, moet er haast wel al een relatie of een overeenkomst zijn geweest. Als jonge weduwe voor haar eigen kindje en dat van Ate zorgend, wellicht?

Zij en haar man Hans Nieuwenhuis kregen op 24 februari 1865 in Surhuisterveen een dochtertje: Duifke. Ik vind het heel aannemelijk dat Duifke het jongere kind was dat braaknoot kreeg toegediend. Zij is langs het randje gelopen, zo te zeggen. Ze overleefde want ze komt later weer voor de bevolkingsregisters, zo woont ze in 1879 bij de grootouders Nieuwenhuis. Duifke is overleden in juli 1943, in Haarlem.

Op 7 september 1866, slechts twee maanden na het tragische verlies van zijn zoontje Joeke, trouwt Ate met de 28-jarige Froukje. Zij krijgen een doodgeboren dochtertje op 21 november 1867 en een doodgeboren zoontje op 24 februari 1869, beide in Ureterp (Ate is dan koopman). Het zit Ate niet mee, en Froukje nog minder, want op 3 september 1869, een kleine drie jaar na hun trouwbeloften, sterft ook Froukje. Twee weken later verkoopt Ate roerend goed ter waarde van 558 guldens. Op 27 december van hetzelfde jaar verkoopt hij een huis en land in Ureterp. In januari 1870 nog een opbrengst fl. 680 voor houtgewas en hij verkoopt nog meer vastgoed: 1/4 deel in een huis en land in Surhuisterveen, voor de koopsom van fl. 200. Tot 1920 kom ik transacties met hem als koper of verkoper in de archieven regelmatig tegen. Zijn carrière heeft zich ontwikkeld van bijenhouder tot koopman.

Ate trouwt nog éen keer, in 1870, met de zes jaar oudere Aukje de Vries, overleden op 24 mei 1904. Ook haar overleeft hij, ruim 16 jaren. Hij sterft op 85-jarige leeftijd als weduwnaar op 24 mei 1920 in Ureterp.

(Wie de goedbedoelende buurvrouw was, daar ben ik nog niet achter.)


bronnen:

bron krantenbericht

allefriezen.nl

wiewaswie.nl

cbg.nl

Braaknoot / kraanoog




Stamreeks Annema

I. living, not disclosed, due to privacy regulations

II. living, not disclosed “

III. living, not disclosed “

IV. Anne Annema, *1915 Akkerwoude, overgrootvader

V. Tabe Annes Annema, *1888 Akkerwoude, betovergrootvader 

VI. Anne Hedmans Annema, *1848 Akkerwoude, oudvader

VII. Hedman Tabes Annema,*1815 Akkerwoude, oudgrootvader

VIII. Tabe Tjeerds Annema, *1783 Damwoude, oudovergrootvader

IX. Tjeerd Annes, *1758 Damwoude, oudbetovergrootvader

X. Anne Theunis, *1723 Damwoude, stamvader

XI. Theunis Annes, *ca. 1690 Rinsumageest, stamgrootvader

XII. Anne Ybeles, *ca. 1640, stamovergrootvader

* = geboren




Blikseminslag in de Kropswolder watermolen

1852 – RIP molenaar Zonderman

“Groninger courant”. Groningen, 22-06-1852, p. 2.  Geraadpleegd op Delpher op 28-04-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010773640:mpeg21:p006

“De collecte ten behoeve der ongelukkigen te Foxhol, ter zake den brand, heeft binnen de gemeente Grijpskerk opgebragt eene som van ƒ45.30. — In den avond van den 17 dezer barstte een geweldig onweder los boven de gemeente Hoogezand, met het ongelukkig gevolg, dat de bliksem is geslagen in den Kropswolder watermolen, staande ten zuiden van het Winschoterdiep, tusschen Martenshoek en Foxhol, die geheel is afgebrand en waardoor eene schade van ruim ƒ4ooo—oo is veroorzaakt; zijnde de molen niet tegen brandschade verzekerd. Even voor het opkomen van het onweder hadden zich twee personen in dien molen begeven, om tegen den regen te schuilen, zijnde Reinerus Zonderman ~ visscher, wonende te Foxhol, en Harmannus Homan, het oogenblik bij Zonderman in dienst, die beide door den bliksem zijn getroffen, tengevolge waarvan de eerstgenoemde aan het hoofd geheel misvormd dood uit den molen is gehaald en de ander, mede aan het hoofd gewond, dadelijk onder geneeskundige behandeling is gesteld en van zijne wonden misschien zal herstellen. — Zonderman laat eene vrouw en 5 kinderen na.

Reinerus Lambertus Zonderman (visscher), geboren 20-06-1803 te Foxhol, zv Lambertus Reinders Zonderman (visscher) en Elsje Roelfs Nieland (het echtpaar woonde B 22 Foxhol), overleden (Reinder Zonderman) op 17-06-1852 te Foxhol  gehuwd op 16 september 1826 in Slochteren met Trijntje Harms Wieringa (dienstmeid), geboren 22-03-1802 te Engelbert, dv  Harm Hindriks Wieringa (landbouwer) en Siertje Euwkes. 

Reinerus woont bij huwelijk in huis nr. B 7, Foxhol. Hij behoorde tot de RK kerk. 

Kinderen:

  1. Lambertus, geboren 25-08-1826 te Foxhol, huis B nr. 7, (moeder Trijntje was dienstmeid en woonachtig in Foxham, het kind is geboren in het huis van Reinerus, B 7 in Foxhol)(getuigen Lucas Hollander, 45, arbeider en Lambert Schierbeek, 24, bakker) erkend bij huwelijk op 16-09-1826, overleden op 23-04-1845 te Foxhol
  2. Siera, geboren 21-03-1828 te Foxhol, overleden op 20-11-1868 te Foxhol 
  3. Rudolf, geboren 16-11-1829 te Foxhol , overleden op 31-03-1875 te Foxhol 
  4. Elisabeth, geboren 12-02-1832 te Foxhol, als Elsien overleden 26-01-1864 Foxhol
  5. Aaltje, geboren 01-03-1834 te Foxhol,overleden op 04-10-1836 te Foxhol
  6. Anna, geboren 03-07-1836 te Foxhol, overleden op 24-04-1855 te Foxhol 
  7. Aaltje, geboren 06-01-1839 te Foxhol, overleden op 06-07-1909 te Martenshoek
  8. Catharina, geboren 31-12-1841 te Foxhol, overleden op 19-01-1893 te Hoogezand

Harmannus Homan is vermoedelijk Hermannus Gerardus Homan, geboren op  31-07-1791, zoon van Albertus Homan en Margaretha Harms (aka Grietje Harms Schrage). Hij (23 jr) trouwde op 13-04-1815 in Sappemeer met Grietje Jans Stel (36 jr). Hij was toen, evenals zijn vader, bakker van beroep. Grietje was een dochter van Jan Roelfs Stel en Wijpke Rentkes, en weduwe van Albertus Fokkes Duimering.

Nadat Grietje Jans Stel is overleden hertrouwde Harmannus met Johanna Maria Welbergen (20 jaar), geboren te Groningen. Het huwelijk vond plaats op 28-01-1826 te Sappemeer. Johanna was een dochter van Bernardus Welbergen (weversknecht) en Aaltje Hindriks. Ze overleed op 10-02-1845 te Martenshoek gem. Hoogezand op 39-jarige leeftijd. Harmannus bleef weduwnaar en is overleden (74 jaar oud) in Sappemeer op 20-12-1865 te Kleinemeer. 


Bron:

Delpher.nl

wiewaswie.nl

www.allegroningers.nl




Knappertjes, Grunnegs aarfgoud

“Dou ik as leutje wichtje noar mien oma in Knoal ging, traktaairde zai mie voak en groag op wat lekkers. Ie waiten ja wel hou dat gaait, mit opoes: ze binnen nait eerder rusteg din dat ze joe hebben volstopt mit allerhande eten en drinken. Mor nait alles wat oma mie veurzette kon mie bekoren. Veur n kokesmekroon bievubbeld kon k mie wel schudden. Mor as oma zee “Wolst n knappertje, wicht?” din haar ze t wonnen. Dei waren ja nait te weerstoan. Mit wat botter en suker, wat n aldernoast lekkere traktoatsie was dat!

Ie mouten joe ain knappertje as zowat as n cracker veurstellen, mor din rond van vörm en wat groter. Bie maiste supermaarkten in Grunnen kin je ze wel kopen. Ze hebben n heule historie en nog altied worden ze bakt deur n febriekje in Wildervank. De crackers wörren vrouger deur Veenkolonioale scheepsluu mitnomen op heur zeeraizen, omdat ze laank goud bleven. Behalve dizze crackers het Grunnen nog n biezunder broodje: de Grunneger hardbroden, n ronde, stevige soort dubbele beschuut. As je dei eem in oven of airfryer doun en din waarm eten mit botter en suker… Asof der n engeltje over joen tong pist. Slim lekker! “

https://www.wieringaknappertjes.nl
https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/hardbroden



Genealogie van Jan Schijvink (Schievink)

De afbeelding bevat een poging tot inventarisatie van de bewoners van het Schijvink-erve. Vermoedelijk stamt de hier vermelde lijn af van een wever die in een kleine behuizing op het erf Schievink woonde.

Er is bij Neuenhaus een heuse Schievinkstrasse en de ligging daarvan doet me vermoeden dat de grote en kleine Schievink aan of bij deze weg heeft gelegen: https://g.co/kgs/nFuF3Ex

I. Jan Schijvink,  overleden voor januari 1765 (als overleden gemeld bij huwelijk dochter Geerdjen), “Jan Schijvink in Aalderink olde huis Bimolten” (bron Ortsfamilienbuch Nordhorn). (Vondsten nav Aalderink: HARDINGEN (GERICHT UELSEN) 4120 erve Aalderink hofh. Hof Ootmarsum 1475 1475 Algherding, 1 s(child), bet(aalt) my 1 s(child), d. 1874 Niet meer bekend. (bron: oudheidkamer Twente))

Kinderen uit huwelijk met onbekende vrouw:

  • 1. Jan Schievink. In Nordhorn komt voor: Jan Schievink, huurman in Aalderink Niehuis, geen echtgenote genoemd, wel zoon Jan, 1733, † 30.03.1808, Jan Schijvink Soon van Jan Schijvink van Bimolten in Aalderink niehuis ⚭ 05.05.1763 (kirchlich) in Nordhorn en Fenne Mensink Dogter van Hindrik Mensink van Bokelt, Fenne MENSING Geb. ca. 1740 in Bokelt;
  • 2. Warse Schieving, geb ca….1740 in Bimolten, † 31.12.1788 in Neuenhaus, volgt II.
  • 3. Harmen Schieving, geb. ca 1740 in Bimolten. Beroep: Hekkel (waarschijnlijk werkzaam in het vlas, hekel) in Bimolten, tr. 03.03.1763 (kirchlich) in Nordhorn met Jenne Schieving, (Harmen Schijvink Soon van Jan Schijvink uit Aalderink niehuis van Bimolten ende Jenne Schijvink Dogter van Hindrik Schijvink van Bokelt uit Mensink oude huis. (Zie Ortsfamilienbuch Nordhorn)

    • Trouwt uiteindelijk drie keer: Uit het eerste huwelijk, kind:

      • Fenne Schieving, 27.06.1762 Nordhorn Gedoopt den: 27.06.1762 Harm Hindrik G.Schijvink Kint Fennigin Bokelt,  ovl. 03.03.1827 in Bookholt Gestorven den: 03.03.1827,  Fenne Schieving aus Bookholt, oud 64 jaar, 7 maanden afgaande tering ziekte, voorheen gezond. Vater: Harm Schieving, Hekkel. in Nordhorn, Mutter: Jenne Schieving, beide dood

    • Harmen trouwt 2) 06.07.1773 (kirchlich) in Nordhorn met Enne Kottmann, kinderen:

      • Johanna Schieving ✶ (in….1777) in Bookholt, † 03.06.1813 in Hesep
      • Aale Schieving ~ 24.02.1780 in Bookholt

    • Harmen trouwt 3) 01.01.1783 (kirchlich) in Nordhorn met Geerdjen Rolinglambers;

  • 4. Gese Schijvink uit Aalderink niehuis van Bimolten – getrouwd kirchlich: 19.10.1750 in Nordhorn met Jan Hinderik Lugerink. Jan Hindrik Lugerink uit de Stad ende Gese Schijvink uit Aalderink niehuis van Bimolten – getrouwd 19.10, ondertrouw 1 september Nordhorn;
  • 5. Geerdjen Schieving, (aka Geertin Schijvink) Dogter van wilen Jan Schijvink uit Aalderink niehuis tot Bimolten, trouwt 24.01.1765 in Nordhorn met Gerard Geerling, Zij krijgen een kind, Berendina Geerling ~ 14.11.1765 in Stadt, † 29.01.1832 in Nordhorn. Gerard is jong gestorven, zij  hertrouwt met Beren Bungeler, ze krijgen een dochter Janna Getruit BUNGELER ~ 21.07.1769 in Stadt (Nordhorn)

II. Warse Schievink, aka Warse Schijving of Schijvink, geb. circa 1740 te Bimolten (Grafschaft Bentheim) [Duitsland], wever, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) op 31 december 1788 te Neuenhaus [Duitsland], ondertrouw 1-1-175 in Nordhorn en in maart 1765 in Neuenhaus, kerk.huw. (resp. ongeveer 25 en 22 jaar oud) op 31 maart 1765 te Neuenhaus met Fenna Gerritzen, geb. op 5 september 1742, ged. op 5 september 1742 te Neuenhaus [Duitsland], ovl. (83 jaar oud) op 22 maart 1826 aldaar, oud 84 Jaren, (“overleden aan de gevolgen van de gele zucht”). Weduwe van Warse Schijvink, wever alhier, dochter van Gerrit Gerritsen, wever, en Harmtien Stroot.

Uit dit huwelijk:

  • 1. Hermina Schijving, ged. op 23 maart 1766 te Neuenhaus.
  • 2. Jan Hendrik, ged. op 7 juni 1769 te Neuenhaus [Duitsland], volgt III.
  • 3. Gerrit, ged. op 17 december 1775 te Neuenhaus, wever, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) op 24 december 1855 te Neuenhaus.

III. Jan Hendrik Schievink, ged. op 7 juni 1769 te Neuenhaus [Duitsland], Wever, nachtwachter, wever, ovl. (ongeveer 62 jaar oud) op 17 juli 1831 te Neuenhaus [Duitsland], begr. op 18 juli 1831 aldaar, kerk.huw. (resp. ongeveer 23 en ongeveer 26 jaar oud) op 22 maart 1793 te Neuenhaus met Barta Veldman, ged. op 25 januari 1767 te Uelsen, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) op 13 juli 1831 te Neuenhaus.

Uit dit huwelijk:

  • 1. Warse, geb. op 23 december 1793 te Neuenhaus, volgt IV.
  • 2. Gerrit, geb. op 1 juni 1796 te Neuenhaus [Duitsland], ged. op 12 juni 1796 aldaar, wever, nachtwachter.
  • 3. Fenne, ged. op 2 december 1798 te Neuenhaus, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) op 7 april 1851 aldaar.
  • 4. Friederich Schievink [Schieving], ged. op 9 augustus 1801 te Neuenhaus [Duitsland], Smidsknecht, ovl. (ongeveer 23 jaar oud) op 12 december 1824 te Sleen.
  • 5. Hermina, ged. op 27 mei 1804 te Neuenhaus [Duitsland].
  • 6. Gerrit Jan Schievink, ged. op 1 november 1807 te Neuenhaus, wever, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) op 18 juni 1871 te Neuenhaus.

IV. Warse Schievink, geb. op 23 december 1793 te Neuenhaus, ged. op 26 december 1793 te Neuenhaus, wever, werkman op 22 november 1854 te Neuenhaus [Duitsland], ovl. (72 jaar oud) op 29 juni 1866 te Neuenhaus, kerk.huw. (resp. 24 en 31 jaar oud) (1) op 7 mei 1818 te Neuenhaus [Duitsland] met Janna Egbers, geb. op 27 maart 1787 te Alte Piccardie, ovl. (44 jaar oud) op 5 juni 1831 te Neuenhaus.

Uit dit huwelijk:

  • 1. Jan Hendrik, geb. op 7 december 1820 te Neuenhaus, ged. op 10 december 1820, ovl. (15 jaar oud) op 6 april 1836 aldaar.
  • 2. Jan, geb. op 21 september 1822 te Neuenhaus, volgt V.
  • 3. Bartha, ged. op 15 mei 1825 te Neuenhaus, Dienstbode, ovl. (ongeveer 81 jaar oud) op 26 februari 1907 te Haarlem, tr. (ongeveer 29 jaar oud) op 22 november 1854 te Haarlem met Frederik Hos, geb. te Brummen, Broodbakker, ovl. op 13 maart 1913 te Haarlem.

Warse Schievink, tr. (2) (resp. 37 en 28 jaar oud) op 24 september 1831 te Neuenhaus met Fenne Harmelink, geb. op 29 november 1802 te Höcklenkamp, ovl. (49 jaar oud) op 26 maart 1852 te Neuenhaus. (Fenne Harmelink, geboren te Höklenkamp onder Uelsem, dochter van Jan Harmelink, boer en Maria Brink, beide overleden)

Uit dit huwelijk:

  1. Johannes geb. 06.11.1832 in Neuenhaus
  2. Jan Harm geb. 28.01.1835 in Neuenhaus
  3. Johanna Hendrika geb. 15.10.1837 in Neuenhaus, † 28.05.1839 in Neuenhaus
  4. Johanna Hendrika geb. 29.08.1840 in Neuenhaus
  5. Marinus geb. 08.02.1845 in Neuenhaus

V. Jan Schievink, geb. op 21 september 1822 te Neuenhaus (Nijenhuis in Pruissen), ged. op 29 september 1822 aldaar, (kon niet schrijven; smidsknecht tot 27 februari 1857 te Kalkwijk, smid op 15 december 1859 te Foxhol, smidsknecht tussen 27 februari 1863 en 20 januari 1883  te Hoogezand, smid op 29 april 1886 te Hoogezand, arbeider tussen 2 juli 1887 en 8 februari 1904  te Hoogezand, ovl. (81 jaar oud) op 8 februari 1904 te Hoogezand (getuige: Jan wijngaard, 78, arbeider, Kalkwijk; Albert Kling, 74, arbeider, Kalkwijk), tr. (resp. 30 en 27 jaar oud) (Burgerlijke Stand) op 23 juli 1853 te Hoogezand (getuige: Albert Geerts Meringa, oudoom van de comparante) met Janna Nieboer, geb. op 12 september 1825 te Groningen, woont op 20 januari 1883 te Hoogezand, ovl. op 20 april 1918 te Kolham (getuige: Ydo ypey, 49, arbeider, kolham; egbert springelkamp, 44, arbeider, slochteren), begr. te Hoogezand.

  • Periode: 1860 woont Kropswolde wijk B, no 57 b, N, K.  Hoogezand B,76; 
  • 1870: Hoogezand, B, no. 81 K inwonend Jan Zuurveen, dienstbode 17-8-1850 Groningen (woonde er 27-5-1873 van Slochteren tot 3 juli 1873 naar Noorddijk, gr.
  • 1-1-1890 met Janna Nieboer, dochter Wibbina en kleindochter Angelina Klunder: 
  • 1904: woont Huis E, nr. 44, Kalkwijk, Hoogezand, tot 8 februari 1904,
  • Periode: 1850-1859 Janna Nieboer is dienstbode bij Samuel C. de Boer en Dievertje Reinders, doopsgezinde landbouwers in Hoogezand, B,18. Janna vertrok naar Kalkwijk G 52.
  • 1 januari 1910 bevolkingsregister: Na het overlijden van Jan Schievink belandt Janna Nieboer in het armenhuis, maar op 18 augustus 1913 vertrekt zij vanuit daar naar Slochteren, naar haar haar oudste dochter, Janna Schievink =—> H. Dijkema

Uit dit huwelijk:

1. Janna, geb. op 16 april 1854 te Kalkwijk, Haarlem (voor 03.08.1883), Foxhol (tot 10.10.1883), Slochteren (sinds 10.10.1883), ovl. (66 jaar oud) op 26 december 1920 te Kolham (getuige: Hendrik Dijkema, echtgenoot), begr. te Hoogezand, woont vanaf 1888 te Kolham, tr. (resp. 34 en 35 jaar oud) (Burgerlijke Stand) op 19 mei 1888 te Slochteren met Hendrik (Hindrik) Dijkema, geb. op 25 mei 1852 te Oosterwijtwerd Gem. ‘t Zand, overlijdensgetuige van Janna Schievink (zie V) zijn echtgenote op 26 december 1920, geboortegetuige van Gosse Johannes Hansma zijn neef op 10 mei 1909, huwelijksgetuige van Albert Hansma en Janna Langbeek zijn nicht op 28 oktober 1905 te Hoogezand, huwelijksgetuige van Reinder Langbeek en Jantina Elisabeth Lockhorn zijn neef op 22 mei 1915 te Hoogezand, smid in 1888 te Schildwolde, geboortegetuige van Grietje Hansma achternicht op 29 februari 1908, overlijdensgetuige van Grietje Schievink (zie V) zijn schoonzuster op 26 februari 1909, ovl. (75 jaar oud) op 28 juni 1927 te Kolham, begr. te Hoogezand.

2. Watze, geb. op 27 februari 1857 te Kalkwijk, Gemeente Hoogezand (getuige: Pieter Wierenga, 30, smidsknecht, Kalkwijk; Otte de Graaf, 34?, arbeider, Kalkwijk), huwelijksgetuige van Peter Langbeek en Grietje Schievink (zie V) zijn zus, op 20 januari 1883 te Hoogezand, woont op 20 januari 1883 te Sappemeer, bakker op 29 april 1886 te Groningen 1888,1895, 1897, 1898, 1900, 1910, 1919, pakhuisknecht op 25 februari 1891 te Groningen, koopman op 12 april 1893 te Groningen 1897, woont tussen 31 mei 1917 en 28 december 1917  te Assen, ovl. (78 jaar oud) op 4 december 1935 te Groningen, tr. (resp. 29 en 28 jaar oud) (1) op 29 april 1886 te Groningen met Jantje Folkerts, geb. op 3 februari 1858 te Loppersum, ovl. (49 jaar oud) op 17 februari 1907 te Groningen, tr. (resp. 53 en 61 jaar oud) (2) op 27 oktober 1910 te Groningen met Eldina de Vries, geb. op 12 november 1848 te Uithuizen, ovl. (64 jaar oud) op 8 december 1912 te Groningen.

3. Grietje, geb. op 15 december 1859 te Foxhol, woont in 1880 te Foxhol, naaister tot 20 januari 1883, woont op 20 januari 1883 te Hoogezand, woont met Peter Langbeek tussen 21 mei 1883 en 20 mei 1887  te Slochteren, woonde tussen 26 augustus 1904 en 28 oktober 1905  te Kalkwijk, woont E 43 Kalkwijk op 26 februari 1909, ovl. (49 jaar oud) op 26 februari 1909 te Kalkwijk, Gemeente Hoogezand (getuige: Hendrik Dijkema, haar zwager), tr. (resp. 23 en 25 jaar oud) (Burgerlijke Stand) op 20 januari 1883 te Hoogezand (getuigen: Watze Schievink (zie V), broer van bruid, Jan Reilman, halfbroer van de bruidegom, Jan Hendrik Reilman, neef van de bruidegom en Izaäc Streuper, zwager van de bruidegom (gehuwd met zuster)) met Peter Langbeek, geb. op 5 februari 1857 te Annen, boerenknecht op 20 januari 1883 te Kropswolde, woont op 20 januari 1883 te Kropswolde, woont met Grietje Schievink (zie V) tussen 21 mei 1883 en 20 mei 1887  te Slochteren, woont E 43 Kalkwijk in 1904, ovl. (47 jaar oud) op 28 maart 1904 te Hoogezand.

4. Bartha, geb. op 27 februari 1863 te Martenshoek (getuigen: Roelf hindrik tiemes, 54, brievenbesteller, hoogezand en harm smit, 31, Arbeider, hoogezand), ovl. (79 jaar oud) op 21 mei 1942 te Groningen, begr. op 26 mei 1942 aldaar, tr. (resp. 25 en 22 jaar oud) op 3 juni 1888 te Groningen met Freerk Jansen, geb. op 13 september 1865 te Nieuwe Schans.

5. Wibbina Harmanna Schievink, geb. op 10 januari 1865 te Hoogezand (getuigen: Pieter wieringa, 38, smidsknecht, kropswolde en roelf tiemes, 56, Brievenbesteller, hoogezand), naaister, ovl. (62 jaar oud) op 1 april 1927 te Sappemeer, tr. (beiden 22 jaar oud) (1) op 2 juli 1887 te Hoogezand met Bronno Klunder, geb. op 28 augustus 1864 te Westeremden, Gem. Stedum, landbouwer, ovl. (26 jaar oud) op 26 april 1891 te Blerick, tr. (resp. 33 en 32 jaar oud) (2) op 19 november 1898 te Sappemeer met Johannes Smit, geb. op 19 maart 1866 te Sappemeer, handelsreiziger, fabrieksarbeider in 1899 te Sappemeer 1902: op een papierfabriek, koffiebrander in 1928 te Sappemeer, ovl. (66 jaar oud) op 4 februari 1933 te Groningen.

6. Johanna, geb. op 10 november 1867 te Foxhol (getuigen: Harm de jonge, 58, arbeider, hoogezand en egbert jans brands, 53, veldwachter, Hoogezand), Foxhol (voor 13.06.1885), Slochteren (na 13.06.1885), ovl. (77 jaar oud) op 17 mei 1945 te Hoogezand, tr. (resp. 34 en 35 jaar oud) op 5 december 1901 te Veendam met Jan Ruiter, geb. op 22 april 1866 te Borgercompagnie, Schoenmaker, ovl. (63 jaar oud) op 16 juni 1929 te Veendam.


Bronnen: 

  • wiewaswie.nl
  • RijksArchief Groningen live bezoeken
  • allegroningers.nl
  • https://www.stadtbibliothek-nordhorn.de/
  • de destijds gepubliceerde gegevens van Theo Davina
  • genealogy.net Ortsfamilienbuch Neuenhaus Familienbericht



Jacobus Schieving overlijdt op zijn negentigste verjaardag 

Klein onderzoekje naar aanleiding van krantenberichtje.

DRENTHE.. “Provinciale Drentsche en Asser courant”. Assen, 19-03-1853, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 02-05-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010779854:mpeg21:p003

 MEPPEL, 8 Maart. Zondag j.1. is alhier ten huize van den heer R. Jansen overleden Jacobus Schievink, die juist, dat opmerkelijk is , op dezen dag zijn 90sten verjaardag vierde; hij was de oudste, althans een der oudsten, zoo men zegt, in deze gemeente. Gedurende zijn lang leven, dat zeker weinigen te beurt valt, is hij in onderscheidene maatschappelijke betrekkingen steeds ijverig werkzaam geweest. De overledene Iaat nog een broeder na van bijna even hoogen ouderdom.1

Jacobus Schieving (Schievelink), geboren 6-3-1763 Meppel, overleden op 06-03-1853 te Meppel (als Jacobus Schivink), zonder beroep, zoon van Hinderikus Schieving (Hendrikus Schivink) en Aaltjen Vernhout (dv. Jacobus Jans Vernhout Meppe)

tr. 1) Jantien Harms Zoer, begr. 17-3-1804, Meppel

  • k. Aaltjen, 12-05-1793 Meppel (Jacobus Schijvink en Jentien Harms Zoer) ovl. voor 1797
  • k. Hendrikus : 07-02-1796 (Jacobus Schijvink en Jentje Zoer)
  • k. Harm 07-02-1796, ovl voor 27-02-1799 (vermoedelijk rond 26 mei 1797?)
  • k. Aaltjen,  07-05-1797, Meppel (Jacobus Schijvink en Jantien Zoer)
  • k. Harm, 27-02-1799, + op 4 maart 1799 is verluid het kraamkind van Jacobus Schijvink, (vrij van betaling, zie 26 mei 1797)
  • k. Kraamkind, 29 december 1800, de klok verluid (zijn vrij van de clock, ‘Siet de vier meert 1799 ?)
  • k. Kraamkind, 12-1-1802 verluid voor Jacobus Schievink, vrij van klokgeld, zie 30 december 1799

tr. 2) Janna Ernst Jansen, geb. : 08-06-1766, Assen, ovl. 17-4-1829, Meppel, d.v. Ernst Jansen en Luttien Hendriks,  h. 21-10-1804 Meppel Janna Erents, wv Jantien Zoer 

  • k. Luitje, d. 30-03-1806 Meppel, overleden op 18-06-1806 Meppel

tr. 3)  Stijntje Hartman, 75, geb Meppel (Hoogeveen, vlgs ovl), ovl. 20-2-1848 Meppel, dv Christiaan Hartman en Jantje Martens ( weduwe Wessel Kastenberg, schoenmaker, ovl. 1-2-1833, Meppel). Jacobus is dan koopman, 75 jaar, geboren te Meppel (huwelijksvoorwaarden). Bij haar overlijden is vermeld dat er geen onroerend goed is en dat de nabestaanden onvermogend zijn de kosten van uitvaart te betalen. Woont wijk 2, nummer 120. h. 08-03-183 Meppel

Jacobus Schievink komt voor in de volkstelling 1812; als J. Schievelink in volkstelling 1821

Op 7 oktober 1839 maakt hij een testament op te Meppel.

Jacobus heeft gewoond in 1826 huis nummer 119, Meppel, is dan bakker, ook in 1829 huis nummer 119, Meppel


(Schivink) Meppel, Veeneinde 20, bij de familie Reint Jansen (zoon), Zilversmid (Deel 1, 1850-1863,) zonder beroep

(Schivink) Nieuweweg 539, nog bij de familie Reint Jansen (Deel 1, 1850-1863),

Ouders

Huwelijk Meppel Trouwregister Meppel 74, archiefnummer 0176.01, inventarisnummer 74, aktenummer 0176.01, 12 mei 1762 

Hendrikus Schijvink (-) wonende te Meppel (zv. Hinderik Schijvink en Beertje Arents  … en Barta?)

Aaltjen Kobus Verdenhoud (-) wonende te Meppel

k. Jacobus, d. 25-3-1763  Meppel, meter Geesje Vernhout (Henderijkus Schijvink en Aaltjen Vernhout)

k. Barta, d.  06-03-1765 Meppel, meter Lammegien Verdenhout (Hendrik Schijvink en Aaltjen Verdenhout), K.H. 1794 Meppel met Hendrik Bloemberg, reg. 15 augustus.

k. Hendrik, d. 13-02-1767, meter Margreta Martens (Henderijkus Schijvink en Aaltjen Verdenhout); Hendrik is getrouwd met (otr 26-07-1792, Meppel) Aaltjen Roeling, wv Wolter Roelofs; en op 15-04-1804 te Meppel, met Anna Struik.

k. Annegien, d. 29-04-1770, Meppel. NH

k. Klaasjen, d.  25-11-1772, Margrita Martens

k. Arent, d.  15-02-1775, Meppel.( Hendrikus Schijvink en Aaltjen Vardenhout)

Ouders van Aaltjen Kobus Verdenhoud: 

T. Jacobus Vernout wonende te Meppel en  Annighje Jans wonende te Dickninge,  12-05-1726 Meppel 

k. Geesje  28-09-1727 Meppel Verrenhout

k. Jan 26-10-1729 Meppel Verrenhout

k. Trijntje  07-09-1730 Meppel Vernout

k. Jentjen 13-01-1732 Meppel Jacobes Verrenhout

k. Aaltjen 17-02-1734 Meppel, Verrenhout, meter Annigje Jans

k. Lammetjen, 25-12-1735, Meppel, Verringhout

Ouders van Henderick Schijvink:

Hendrik Schijvink en  Beertje Arents T. 12-10-1735 Meppel Hendrik Hendriks Schijving (-) en Beertje Arents

k. Henderic d. 18-03-1736 Meppel meter Caatjen Keuken

k. Klaasje d.  22-10-1738  Meppel meter Geertje Budden

k. Harmtje d. 06-09-1741, Meppel, v. Hendrik Schijvinck, meter Caatje Keuken

k. Arent d. 26-04-1744 Meppel. meter Nijsje Egberts

Zonder datum, Hendrik Schijvink 1747 Meppel wv Beertje Arents, trouwt met Trijntje Beerents, j.d. uit de Broekhuijsen, beide te Meppel

k.  Berent , d. 01-07-1753 Meppel, meter Annichjen Berends

T. 01-01-1704 Plaats: Meppel

Ouders van Hendrik Schijvink sr:

Hendrik Hendrikze Schijvink wonende te Bochholt (Bokelt)

Harmtje Jochums. wonende te De Wijk

Zeer waarschijnlijk was Hendrik Schijvink een zoon uit dit huwelijk. 

Proclamatie  05-08-1707 Hendrik Hendriksen Schijvink, jongeman uit Boekhold.
Trouwde op 5 augustus 1707 te IJhorst (Procl.) met
Harmtjen Jochums, jongedochter uit De Wijk.
Kinderen:

  1. Hendrik Schijvink, geboren januari 1708 te De Wijk, gedoopt op 4 januari 1708 te IJhorst)

1704 is correct volgens het DTB, slechte vermelding, maar het volgende jaar is 1705. 

Ijhorst niet online

Advertentie. “Drentsche courant”. Assen, 01-02-1828, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 02-05-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010784297:mpeg21:p004




Kwartierstaat van Piet Hillebrand Bakker

Een kwartierstaat, onderzocht op verzoek. Geen familie van de oorspronkelijke familie Bakker op deze site.

Generatie I

1. Piet Hillebrand Bakker, geb. op 27 november 1920 te Tilburg, ovl. op 6 september 1983 te Veendam, tr. met Antje Kaiser, geb. op 2 april 1927, ovl. op 10 januari 2008, begr. te Veendam.

Generatie II

2. Cornelis Bakker, geb. op 7 november 1889 te Kollum, (Bouwkundige), woont op 28 februari 1916 te Diever ca zes maanden, woont Sieverdina Jantina Visser (3) voor maart 1923 te Dantumadeel (gem), woont Sieverdina Jantina Visser (3) vanaf 14 juli 1924 te Emmen, ovl. op 14 augustus 1954 te Boxmeer, begr. te Wildervank, tr. met

3. Sieverdina Jantina Visser, geb. op 28 januari 1886 te Wildervank, inwoner Cornelis Bakker (2) voor maart 1923 te Dantumadeel (gem), woont Cornelis Bakker (2) vanaf 14 juli 1924 te Emmen, ovl. op 26 juni 1970, begr. te Wildervank.

Generatie III

4. Johannes Bakker, geb. op 22 juni 1848 te Leeuwarden, (Aannemer), molenmakersknecht op 18 mei 1876 te Kollum, timmerman tussen 18 juli 1878 en 20 juni 1891  te Kollum notariele akte 122, Kollum, testament grietje Jaarsma, woont voor 21 juli 1925 te Oudwoude, woont vanaf 21 juli 1925 te Leeuwarden U. van Asbeckstraat 22 ben, ovl. op 1 september 1925 te Leeuwarden, tr. op 18 mei 1876 te Westdongeradeel met

5. Grietje Jaarsma, geb. op 9 januari 1848 te Ternaard, woont vanaf 21 juli 1925 te Leeuwarden, woont tot 7 november 1948 te Oudwoude, ovl. op 13 maart 1933 te Leeuwarden.

6. Hillebrand Visser, geb. op 22 januari 1849 te Veendam, arbeider op 28 januari 1886 te Wildervank, houtzager op 28 februari 1916 te Wildervank, ovl. op 2 juli 1933 te Wildervank, tr. op 14 oktober 1876 te Wildervank met

7. Hillechien Dik, geb. op 25 juni 1851 te Wildervank, ovl. op 9 november 1926 aldaar.

Generatie IV

8. Frederik Bakker, geb. op 4 oktober 1819 te Leeuwarden, molenmaker op 12 oktober 1844 te Leeuwarden en op 22 juni 1848, molenmaker op 11 juni 1852 te Kollum en op 18 mei 1876, ovl. op 14 mei 1904 te Kollum, tr. met

9. Hendrika Venendal, geb. circa 1821 te Heerenveen, woont op 12 oktober 1844 te Leeuwarden, dienstbode op 12 oktober 1844 te Leeuwarden, ovl. op 21 december 1900 te Kollum.

10. Simon Oeges Jaarsma, geb. op 26 oktober 1795 te Hantumeruitburen, landbouwer op 20 december 1838 te Ternaard, ovl. op 5 mei 1849 te Ternaard, tr. (1) op 14 mei 1818 te Westdongeradeel met Deeuwke Goffes de Boer, ovl. op 6 september 1837, tr. (2) op 20 december 1838 te Westdongeradeel met

11. Froukje Lammerts Brantsma, geb. circa 1813, ged. op 21 juni 1813 te Ternaard.

12. Pieter Hillebrands Visser, geb. op 3 april 1820 te Veendam, visser, ovl. op 17 februari 1889 te Veendam, tr. op 26 september 1842 te Veendam met

13. Fennechien Jans Reintjes, geb. op 3 juni 1822 te Veendam, dienstmeid, ovl. op 5 april 1913 te Veendam.

14. Poppe Jans Dik, geb. op 26 augustus 1808 te Wildervank, ged. op 4 september 1808 aldaar, arbeider, schippersknecht op 13 november 1838 te Oosterzee, ovl. op 11 april 1878 te Wildervank, tr. met

15. Ida Jans (Idegje, Ike, Idegje) Botten, geb. op 10 juni 1810 te Warns, ged. op 24 juni 1810 aldaar, ovl. op 14 oktober 1883 te Wildervank.

Generatie V

16. Johannes Bakker, geb. op 27 oktober 1778 te Finkum Hijum, ged. op 22 november 1778 aldaar, gruttersknecht, ovl. op 2 juni 1863 te Leeuwarden, kerk.huw. op 16 december 1804 te Bolsward met

17. Jennekje (Innikje Fokkes Steensma) Steensma, geb. op 3 februari 1786 te Bolsward, ged. op 9 maart 1786 aldaar, ovl. op 23 augustus 1864 te Leeuwarden.

18. Janneke Venendal, geb. op 1 april 1782 te Sneek, ovl. op 23 september 1827 te Heerenveen.

20. Oege Kornelis Jaarsma, circa 1778 woonachtig te Hantum, landbouwer op 20 december 1838 te Holwerd, op 5 augustus 1840 woonachtig te Holwerd, kerk.huw. op 4 mei 1794 te Holwerd met

21. Jitske Simons (Jitske Symens) Hemminga (Hettinga (Ovlakte Echtgenoot)), woonachtig te Holwerd, ovl. op 6 september 1826.

22. Lammert Martens Brantsma, geb. op 8 maart 1772 te Brantgum, ged. op 15 maart 1772 aldaar, gardenier op 21 juni 1813 te Ternaard, voerman op 20 december 1838 te Ternaard, ovl. op 23 maart 1842 te Ternaard, tr. met

23. Saeske Lieuwes, geb. op 15 juli 1772 te Ternaard, ged. op 9 augustus 1772 aldaar, ovl. op 11 april 1833 aldaar.

24. Hilbrand Stevens (Hillebrand) Visser, ged. op 8 februari 1778 te Veendam, arbeider, (Maritime Conscrit) op 15 september 1812 te Veendam, zeeman op 8 november 1816 te Veendam, arbeider op 30 december 1833 te Veendam, ovl. op 3 november 1851 te Veendam, kerk.huw. op 1 juli 1804 aldaar met

25. Wendeltje Berends Huizing (Huizinga), ged. op 26 augustus 1778 te Veendam, ovl. op 8 februari 1837 te Veendam.

26. Jan Jans Reintjes, geb. op 13 november 1795 te Veendam, arbeider, ovl. op 17 september 1824 te Veendam, tr. op 11 februari 1822 te Veendam met

27. Meijltje Egberts Plukker, geb. op 15 februari 1797 te Nieuwe Pekela, ged. op 19 februari 1797 aldaar, ovl. op 25 oktober 1878 te Veendam, tr. (2) op 29 mei 1826 te Wildervank met Harm Lukas Kruithoff, (Boerenknecht), ovl. op 21 september 1863 te Veendam.

28. Jan Egberts Dik, geb. circa 1768 te Wildervank, schipper op 2 augustus 1806 te Wildervank HC, ovl. op 28 mei 1809 te Wildervank, tr. (1) met Elsijn Clasens Deuze, ovl. voor 2 augustus 1806, kerk.huw. (2) op 2 augustus 1806 te Wildervank met

29. Siewertje Poppes (Sijvertje Poppes) van der Werf, ged. op 13 april 1786 te Wildervank, ovl. voor 28 december 1844, tr. (2) op 22 mei 1811 te Veendam met Frans Harms Kolk, ged. op 2 augustus 1783 te Nieuwolda, Zeeman).

30. Jan Klazes (Jan Botting) Botten, geb. op 21 maart 1777 te Oldelamer, ged. op 21 maart 1777 te Oldelamer en Oldetrijne, arbeider, woont op 31 augustus 1806 te Delfstrahuizen, woont in 1811 te Rohel, ovl. op 6 juni 1848 te Echten, kerk.huw. op 31 augustus 1806 met

31. Annigje Harmens (Annigjen Hermens) Akkerman, geb. in juni 1775 te Sintjohannesga, woont op 31 augustus 1806 te Rotsterhaule, ovl. op 21 oktober 1843 te Echten.

Generatie VI

32. Cornelis Pyters Bakker, ovl. voor 1811, kerk.huw. op 16 maart 1777 te Finkum Hijum met

33. Trientje Johannes (Trijntje Beerts Gelder (1863)) Gelder, ovl. voor 1811.

34. Fokke Jans Steensma, geb. circa 1734, ovl. op 5 februari 1810 te Bolsward, tr. (1) met Jeltie Huisema, begr. op 3 januari 1782, kerk.huw. (2) op 22 mei 1785 te Bolsward met

35. Sjoukje Cornelis (Sjeuke, Sjieuke Cornelis) van Slooten, afkomstig uit Harlingen.

36. Hendrik Venendal, tr. met

37. Hermina Andringa.

40. Kornelis Harmens Jaarsma, kerk.huw. op 6 september 1767 te Holwerd met

41. Grietje Oeges.

44. Marten Lamberts, ovl. in 1791, kerk.huw. op 27 oktober 1765 te Brantgum met

45. Lysbet Hendriks.

46. Lieuwe Broers, voerman, ovl. in 1792, kerk.huw. (1) op 16 mei 1744 te Holwerd met Hebeltje Rienks, woonachtig te Holwerd, kerk.huw. (2) op 4 juni 1752 te Ternaard met

47. Gatske Romkes.

48. Steven Meinderts Visscher, geb. circa 1738, ovl. op 26 februari 1818 te Veendam, kerk.huw. op 4 december 1768 aldaar met

49. Pietertje Wicherts, ged. op 22 november 1744 te Veendam, begr. op 15 maart 1811 aldaar.

50. Berent Roelfs Huising, woont op 11 april 1770 te Muntendam zoon Wijpko begraven, ovl. circa 1789 te Veendam, kerk.huw. op 5 mei 1765 te Zuidbroek en Muntendam met

51. Aaltje Wijpkes, ovl. te Veendam, begr. op 25 januari 1804 aldaar.

52. Jan Jans Reintjes, ged. op 14 december 1755 te Veendam, arbeider, begr. op 17 augustus 1809 te Veendam, kerk.huw. op 7 december 1777 aldaar met

53. Fennechien (Fennigjen Hindriks Houwing) Hindriks, geb. circa 1755, ged. op 5 oktober 1755 te Veendam, arbeiderske, ovl. te Ommelanderwijk, begr. op 17 juni 1824 te Veendam.

54. Egbert Jans Plukker, geb. op 30 augustus 1771 te Nieuwe Pekela, ged. op 1 september 1771 aldaar, ovl. op 25 september 1802, kerk.huw. op 19 augustus 1792 aldaar met

55. Marchien Willems, geb. op 20 maart 1771 te Nieuwe Pekela, ged. op 1 april 1771 aldaar, ovl. op 25 december 1808 aldaar.

56. Egbert Reinders, ged. op 24 juni 1736 te Hoogezand, tr. met

57. Grietje (Greetjen) Jans, geb. in 1734 te Wildervank.

58. Poppe Mennes, geb. circa 1751, scheepstimmerman op 22 mei 1811 te Wildervank, ovl. op 11 mei 1829 te Wildervank, tr. met

59. Hillegien Lukas Suk, geb. circa 1754 te Veendam, ovl. op 30 augustus 1827.

60. Klaas (Klaas Klaaszen Botjes) Botten, afkomstig uit Oldelamer, ovl. voor 1811, kerk.huw. (1) op 25 november 1753 te Wolvega met Piertien Roelofs, afkomstig uit Nijelamer, kerk.huw. (2) in mei 1759 te Oldelamer met

61. Grietje (Greetje Jannes, Grietie Jannis) Jans.

62. Harmen Tijmens Vink, ged. op 5 oktober 1746 te Giethoorn, veenbaas, geloofsbevestiging op 7 februari 1768 te Sintjohannesga Sintjohannesga, Delfstrahuizen, Rohel en Rotsterhaule, ovl. in 1805 te Oosterzee, kerk.huw. op 7 december 1766 te St. Johannesga Delfstrahuizen Rohel Rotsterhaule met

63. Ida Jans Akkerman (Ackerman), geb. op 26 januari 1749 te Giethoorn, ovl. op 25 april 1809 te Sintjohannesga.

Generatie VII

68. Jan Steensma, tr. met

69. Jenkjen Wybrants Tichelaar.

96. Meijndert Harmens, tr. met

97. Hilligjen Claessen.

98. Wijcher Geerts, kerk.huw. op 31 augustus 1738 te Veendam met

99. Trientje Harms.

100. Roelf Hindriks Huising, schatbeurder, ovl. voor 1763, tr. (2) met Engeltje Jans, (Engeltje Jans kerk.huw. (2) op 4 maart 1763 te Winschoten met Jan Kaspers.), tr. (1) voor 1735 met

101. Woltje Beerens Coninck, ged. op 7 april 1713 te Oude Pekela, ovl. voor 21 januari 1750.

102. Wijpcko Tjapkes, geb. op 5 april 1713, ged. op 9 april 1713 te Zuidbroek, ovl. in maart 1779, begr. op 24 maart 1779 aldaar, kerk.huw. op 20 november 1735 aldaar met

103. Geertruid Pieters, begr. op 9 april 1795 te Zuidbroek.

104. Jan Rientjes, kerk.huw. op 12 november 1751 te Veendam met

105. Annigjen Jans, ovl. na 2 januari 1778.

106. Hindrik Houwing, ovl. na 19 december 1777, tr. (2) met Pietertje Ottes, tr. (1) met

107. Wiltje Jans.

108. Jan Egberts Plukker, kerk.huw. op 10 juni 1770 te Nieuwe Pekela met

109. Renske Aalders.

110. Willem Eertwijns, ged. op 13 april 1735 te Nieuwe Pekela, tr. met

111. Meijltje Nannes.

112. Reiner Egberts, afkomstig uit Kolham, ovl. na 1786, relatie met

113. Wijke Hindrijks, afkomstig uit Wildervank.

114. Jan Dercks, kerk.huw. in juli 1715 te Wildervank met

115. Hindrickien Pieters.

116. Menne Roelfs, ovl. voor 28 juni 1781, kerk.huw. op 6 februari 1735 te Veendam met

117. Sijvertje Everts.

118. Lukas Suk, tr. met

119. Frouwke Hindriks.

120. Claas Botjes, tr. met

121. Styntie Jans.

124. Tymen Roelofs Vink, begr. op 11 november 1775 te Rotsterhaule, kerk.huw. op 9 november 1729 te Giethoorn met

125. Margje Alberts.

126. Jan Paulus Ackerman, kerk.huw. op 8 november 1730 te Giethoorn met

127. Willempje Roelofs, ged. op 22 april 1707 te Beulake, ovl. te Sintjohannesga.

Generatie VIII

200. Hindri K Huising.

202. Berent Allerts, kerk.huw. op 23 november 1710 te Oude Pekela met

203. Stijntjen Ockes, ged. op 5 december 1679 te Winschoten.

204. Tjapko Wypkes, geb. in 1692, begr. op 26 juni 1769 te Zuidbroek, kerk.huw. op 8 mei 1712 aldaar met

205. Talle Berends, begr. op 18 september 1766 te Zuidbroek.

206. Pieter.

208. Rientje Jans, tr. (2) met Jantje Harms, kerk.huw. (1) op 22 maart 1726 te Veendam met

209. Remke Willems.

210. Jan Nn.

220. Eertwijn Hindriks, ged. op 6 mei 1708 te Nieuwe Pekela, kerk.huw. op 13 februari 1733 aldaar met

221. Margje Willems.

232. Roelef Memmes, ovl. voor 19 februari 1722, kerk.huw. op 24 maart 1704 te Veendam met

233. Jantjen Poppes, tr. (2) op 24 juni 1725 te Veendam met Albert Fockes, ovl. voor 21 januari 1735.

234. Evert Harmens, tr. met

235. Jantjen Siverts.

Generatie IX

406. Ocke Alberts (Vriese), ged. op 27 september 1656 te Winschoten, soldaat op 30 september 1677 te Bourtange, tr. met

407. Woltje (Woltie Meeninga) Meeninge, geb. circa 1652, ged. in 1657, woont op 30 september 1677 te Bourtange, begr. op 28 juli 1734 te Winschoten.

408. Wijpko Tjapkens, tr. met

409. Anna Meertens, tr. (2) met Tidde Harmens, bakker.

416. Jan Joesten, tr. met Hilligjen Lukens.

418. Willem Roelfs, tr. met Catharina Oosterdams.

440. Hindrik Eertwijn, tr. met

441. Geesijn Kiers.

465. Asse Poppes.

466. Poppe Everts, tr. met

467. Martjen Hindriks.

Generatie X

812. Albert (Albert Ockens(?)) Ockes, ovl. voor 21 april 1665, kerk.huw. op 3 mei 1646 te Winschoten met

813. Stijne Jacobs, ovl. voor 1684, kerk.huw. (2) in 1667 te Winschoten met Hans Haselhoff, chirurgijn, van Wedde.

818. Meerten Thomas, geb. te Zuidbroek, tr. met

819. Lamme Jans.

836. Roelf Nn.

Generatie XI

1636. Thomas Cornelis, kerk.huw. op 28 februari 1635 te Noordbroek met

1637. Tettie Mertens.

Generatie XII

3272. Cornelis Sijpkens.

3274. Merten Michiels, tr. met

3275. Grete Gerreijts.




Kwartierstaat van Antje Kaiser

Een kwartierstaat, onderzocht op verzoek. Niet gerelateerd aan overige families op deze site.

Generatie I

1. Antje Kaiser, geb. op 2 april 1927, ovl. op 10 januari 2008, begr. te Veendam, tr. met Piet Hillebrand Bakker, geb. op 27 november 1920 te Tilburg, ovl. op 6 september 1983 te Veendam.

Generatie II

2. Christiaan Kaiser, geb. op 22 oktober 1890 te Wildervank, (werkman), ovl. op 28 augustus 1960 te Groningen, tr. op 22 november 1913 te Veendam met

3. Antje Knip, geb. op 9 juni 1892 te Muntendam, ovl. op 20 juni 1944 te Groningen.

Generatie III

4. Jan Kaiser, geb. op 16 november 1856 te Veendam, woont op 1 september 1877 te Veendam, schipper tussen 1 september 1877 en 9 augustus 1896  te Veendam, verkoopt ijzeren praamschip de Vier Gebroeders op 16 maart 1897 te Veendam, arbeider op 17 augustus 1897 te Veendam, ovl. op 25 juni 1942 te Groningen, tr. (2) op 9 augustus 1896 te Groningen met Antje de Leeuw, geb. op 28 oktober 1869 te Opperdoes, ovl. op 6 juni 1953 te Veendam, (Antje tr. (1) op 29 december 1892 te Groningen met Frederik Tol.), tr. (1) met

5. Stijntje Beuker, geb. op 10 december 1854 te Veendam, ovl. op 26 februari 1893 te Groningen.

6. Geert Knip, geb. op 29 april 1860 te Muntendam, ovl. op 29 mei 1915 te Veendam, wonend op 22 november 1913 te Veendam met

7. Catharina de Wal, geb. op 16 mei 1862 te Meeden, ovl. op 23 december 1921 te Veendam.

Generatie IV

8. Herman Heinrich Conrad (Hm. F.C. Kaiser(1871 Adv)) Kaiser, geb. op 24 december 1814 te Istrup, Lippe [Duitsland], boerenknecht op 19 mei 1842 te Veendam, landbouwer op 28 december 1846 te Ommelanderwijk (onder Veendam, geboren in Istrup, Lippe, Pruisen), ovl. op 27 mei 1878 te Ommelanderwijk, tr. (1) op 19 mei 1842 te Veendam met Fennigje Greve, geb. in 1821 te Sappemeer, ovl. op 4 februari 1843 te Ommelanderwijk, tr. (2) op 28 december 1846 te Veendam met

9. Fenje Jans Hommes, geb. op 12 september 1819 te Winschoten, ovl. op 3 maart 1871 te Ommelanderwijk.

10. Daniel Christiaans Beuker, geb. op 11 juli 1814 te Veendam, Praamschipper, te Westerdiep tussen 10 december 1854 en 20 juli 1856  te Veendam, ovl. op 20 juli 1856 te Veendam, tr. op 27 mei 1839 te Veendam met

11. Geessien Jans Post, ged. op 23 juli 1815 te Veendam, ovl. op 6 september 1891 aldaar.

12. Geert Heikes Knip, geb. in 1823 te Muntendam, tr. (2) op 12 mei 1887 te Muntendam met Geesjen op Dijk, geb. circa 1826 te Veendam, tr. (1) op 31 mei 1844 te Muntendam met

13. Jantje Hindriks Lemain, geb. in 1820 te Kiel, ovl. op 8 augustus 1884 te Muntendam.

14. Harm Daniels de Wal, geb. op 25 maart 1827 te Westerlee, werkman op 6 mei 1882 te Meeden, ovl. op 2 oktober 1886 te Meeden, tr. met

15. Klaassien Jans van Oosten, geb. op 23 april 1831 te Meeden, ged. op 25 april 1831 aldaar, werkvrouw op 6 mei 1882 te Meeden, ovl. op 30 december 1893 te Groningen.

Generatie V

16. Friedrich Carl Gustaff (Friedrich Cristoph Carl Kaiser (27-3-1851hb)) Kaiser, ged. op 11 februari 1779, ovl. op 30 april 1844 te Istrup, Lippe [Duitsland], begr. op 3 mei 1844, tr. met

17. Anna Maria Elsebein (Anna Maria Dorothea (Ilsebein) Geb. Milder) Stumpenhagen, geb. circa april 1785, ovl. op 23 oktober 1829 te Istrup, Lippe [Duitsland], begr. op 25 oktober 1829.

18. Jan Koens (Jan Coenes) Hommes, geb. op 4 mei 1781 te Meeden, ged. op 13 mei 1781 aldaar, woont Duurkenakker op 28 mei 1816 te Muntendam, landbouwersknecht op 28 mei 1816 te Meeden, ovl. op 16 april 1850 te Muntendam, tr. op 25 mei 1816 te Meeden, wonen Huis no. 387 op 12 september 1819 te Winschoten, wonen op 28 december 1846 te Muntendam met

19. Geesien Frijdriks (Geesien Friederks Alhorns (1816)) Alooren (Alloren), ged. op 7 maart 1797 te Eexta, landbouwersmeid op 28 mei 1816 te Meeden, ovl. op 27 augustus 1871 te Veendam.

20. Kristiaan Jacobs (Kristjaan) Beuker (Beuker (1803)), geb. te Ommelanderwijk, ged. op 21 november 1779 te Veendam, arbeider, wonend Ommelanderwijk op 7 augustus 1811 te Veendam, ovl. op 28 december 1847 te Veendam, kerk.huw. op 30 januari 1803 aldaar, wonen aan de Ommelanderwijk op 9 augustus 1811 te Veendam met

21. Marieke Daniels (Marijke Daniels (1803)) Drenth, geb. op 20 april 1784 te Ommelanderwijk, ovl. op 8 augustus 1860 te Ommelanderwijk.

22. Jan Ottes Post, geb. te Veendam, ged. op 15 januari 1786 aldaar, ovl. op 22 december 1822 aldaar, kerk.huw. op 16 april 1809 aldaar met

23. Hindrikjen Pieters Wever, geb. te Veendam, ged. op 25 januari 1789 aldaar, klapoptrekster op 16 september 1847 te Veendam, ovl. op 16 september 1847 te Veendam.

24. Heike Alberts Knip, geb. op 15 maart 1797, ged. op 19 maart 1797 te Muntendam, tr. met

25. Hinderkien Jans (Hindrikje (Doop)) Loots, geb. op 27 oktober 1795 te Muntendam, ged. op 8 november 1795 te Zuidbroek en Muntendam, arbeidster op 2 januari 1829 te Muntendam, tr. (2) op 2 januari 1829 te Muntendam met Tjerk Hindriks Koetje, ged. op 20 februari 1803 te Veendam.

26. Hindrik Jellies Lemain, ged. op 29 februari 1784 te Windeweer, arbeider op 22 februari 1812, ovl. op 3 november 1860 te Muntendam, kerk.huw. op 22 mei 1808 te Veendam, Wonen op 24 november 1827 te Muntendam met

27. Hinderkien Hindriks Speulman, geb. circa 1796 te Veendam, ovl. op 31 december 1852 te Muntendam.

28. Daniel Hittjes de Wal, ged. op 9 maart 1794 te Westerlee, ovl. op 26 maart 1866 aldaar, tr. met

29. Antje Harms Schipper, ged. op 11 maart 1803 te Westerlee, ovl. op 17 maart 1856 aldaar.

30. Jan Harms, Berends van Oosten, geb. circa 1794 te Meeden, ovl. op 9 juli 1870 te Meeden, tr. met

31. Kaatje Alderts (Catharina Alberts) Dijkhuis, geb. circa 17 maart 1794 te Nieuwolda, ged. op 23 maart 1794 aldaar, ovl. op 8 december 1871 te Meeden.

Generatie VI

36. Koeno Jans, afkomstig uit Meeden, ovl. op 19 oktober 1783 te Meeden, kerk.huw. (1) op 27 april 1765 aldaar met Aaltjen Hindriks, begr. op 28 mei 1766 te Meeden, kerk.huw. (2) op 27 mei 1769 aldaar met

37. Anje Jans (Anne Jannes (1784)) Hommes, geb. circa 15 april 1745 (getuige: Evert Berends Oorlog, 54, arbeider, Hindrik Berends Koenen, 34, kastelein, Duurkenakker), ged. in maart 1745 te Meeden, landbouwerse, wonend op Duurkensakker op 28 mei 1816 te Muntendam, ovl. op 13 maart 1829 te Muntendam, kerk.huw. (2) op 18 juli 1784 te Meeden met Jurjen Harms Temmes, geb. circa 1744 te Versmold [Duitsland], ovl. op 25 januari 1837 te Muntendam.

38. Friederik Stoffers ((Frijderk Stoffers Aloorn 1812)) Alhorn, geb. circa 1779 te Minden [Duitsland], ovl. op 29 oktober 1812 te Meeden, otr. op 1 mei 1796 te Eexta, kerk.huw. op 14 mei 1796 te Nieuw Scheemda met

39. Fenje Luppes Westerhuis, geb. te Nieuw Scheemda, ged. op 8 januari 1775 aldaar, arbeiderse op 28 mei 1816 te Meeden, tr. (2) op 11 september 1813 te Meeden met Johan Heinrich Lange, geb. op 17 december 1781 te Droehne, Dielingen [Duitsland].

40. Jakob (Jakop Krijsjans (Boedel 1785)) Kristiaans, ged. op 31 mei 1753 te Veendam, ovl. voor 27 november 1785, kerk.huw. op 13 december 1778 te Veendam met

41. Antje Jans Siepel, ovl. in 1794, kerk.huw. (2) op 27 november 1785 te Veendam met Harm Pieters (Harm Peters) Knol, (Harm Pieters kerk.huw. (2) op 15 oktober 1797 te Wildervank met Trijntje Jacobs.).

42. Daniel Hendriks Drent (Drent (1787)), geb. circa 1755, ovl. op 22 september 1842 te Veendam, otr. op 22 december 1782 te Wildervank, kerk.huw. op 11 januari 1783 te Veendam met

43. Aaltje Harms Boer, geb. circa 1752 te Veendam, ovl. op 19 oktober 1830 aldaar.

44. Otto Hindriks (Otte) Post, afkomstig uit Kropswolde, begr. op 19 juni 1810 te Veendam, kerk.huw. op 10 mei 1779 aldaar met

45. Geesjen Jans, afkomstig uit Veendam.

46. Pieter Hendriks Wever, ovl. in oktober 1811 te Den Helder, tr. met

47. Stijntje Hendriks.

48. Albert Jans Knip, tr. met

49. Trijntje Jans Baas.

50. Jan Jans Loots, circa 1759 afkomstig uit Zuidbroek, ovl. op 17 maart 1820 te Muntendam, begr. aldaar, tr. (1) met Frouke Geerts, afkomstig uit Siddeburen, begr. op 20 januari 1789 te Zuidbroek en Muntendam, tr. (3) met Albertje Tjerks Mot, geb. circa 1763 te Veendam, ovl. op 10 mei 1829 te Muntendam, otr. (2) op 24 mei 1789 te Veendam, kerk.huw. op 7 juni 1789 te Zuidbroek en Muntendam met

51. Fennechien Jans Bont, afkomstig uit Veendam, ovl. te Muntendam, begr. op 10 september 1807 te Zuidbroek.

52. Jelis (Jelis Oelrichs, Jelijs Oeldriks) Uldriks, geb. te Zutphen, kerk.huw. op 13 juni 1779 te Windeweer met

53. Jantje Hindriks, afkomstig uit Zuidbroek.

54. Hindrik Hindriks Speelman, geb. in juni 1747 te Veendam, ovl. op 19 januari 1813 aldaar, tr. met

55. Klaasjen Klaasens.

56. Hittje Udes de Wal, arbeider, ovl. op 12 februari 1826 te Westerlee, tr. met

57. Anje Meinderts, geb. circa 1761.

58. Harm Pieters Schipper, geb. op 6 juli 1774 te Westerlee, ged. op 10 juli 1774 te Westerlee en Heiligerlee, ovl. op 7 februari 1855 te Westerlee, kerk.huw. op 25 mei 1802 te Westerlee en Heiligerlee met

59. Marieke Tonnis ((Maria (doop), Marijke) (Maria Tonnis Bos 1856)) Bos, op 20 december 1772 afkomstig uit Hoogezand, ged. op 27 december 1772 te Hoogezand, ovl. op 8 augustus 1849 te Westerlee.

60. Harm Berends van Oosten, ovl. op 30 oktober 1840 te Meeden, tr. met

61. Klaasien Jans, geb. op 17 augustus 1760 te Meeden, ovl. op 9 mei 1833.

62. Aldert (Albert Mennes) Martens, geb. te Midwolda, tr. met

63. Abeltje Aeilderts, afkomstig uit Wagenborgen.

Generatie VII

72. Jan Hindriks (Jan Hindriks Dolken (1722) Dolkens(1716)) Veentjer, afkomstig uit Meeden, ged. in 1695, ovl. na 1742, kerk.huw. (1) op 6 oktober 1715 te Meeden met Renske Jans, afkomstig uit Meeden, kerk.huw. (2) op 25 april 1728 te Meeden met

73. Aaltje Coenes, ged. op 23 april 1699 te Meeden, ovl. op 17 augustus 1776 aldaar.

74. Jannes Hindriks, geb. te Meeden, kerk.huw. op 15 maart 1744 aldaar, Wonen op Duurkenakker op 1 oktober 1752 te Meeden met

75. Auke Jans, geb. op 26 december 1715 te Muntendam, ged. op 1 januari 1716 te Zuidbroek en Muntendam.

78. Luppo (Luppe Roelefs) Roelfs, afkomstig uit Winschoten, ovl. voor 2 oktober 1785, kerk.huw. op 23 mei 1762 te Winschoten met

79. Geeske (Geesien Heddes) Heddes, geb. te Termunten, ged. op 2 februari 1738 aldaar, ovl. op 24 april 1822 te Veendam, tr. (2) met Geert Freerks, afkomstig uit Siddeburen.

80. Christian Hindriks Böcker, geb. te Ladbergen, Tecklenburg [Duitsland], ovl. voor 3 juni 1790, kerk.huw. op 13 december 1739 te Veendam met

81. Claasjen Benes, ged. op 31 juli 1718 te Veendam, ovl. op 15 oktober 1794 aldaar.

82. Jan Klaassen Siepel, ged. op 17 januari 1723 te Veendam, begr. op 28 juli 1794 aldaar, relatie met

83. Atte Jans.

92. Hindrik Jans Lodewijk, tr. met

93. Geesjen Pieters.

108. Hindrik Berents Speelman, tr. met

109. Sijbrig Hindriks.

112. Ude Hitjes, ovl. voor 15 september 1787, tr. met

113. Trijntje Daniels, ovl. voor 15 september 1787.

114. Meindert Geerts, tr. met

115. Martjen Harms.

116. Pieter Hindriks, afkomstig uit Westerlee, ovl. tussen 1781 en 1 juli 1786, otr. op 22 oktober 1768 te Meeden, kerk.huw. op 23 oktober 1768 te Westerlee en Heiligerlee met

117. Antje Jans Medema, afkomstig uit Meeden, ged. op 9 augustus 1747 te Meeden, ovl. op 18 februari 1828 te Westerlee, kerk.huw. (2) op 2 juli 1786 te Westerlee en Heiligerlee met Daniel Udes, afkomstig uit Westerlee, ovl. na 25 mei 1797, tr. (3) met Hindrik Jans Strobos, geb. circa 1742, ovl. op 7 december 1826 te Westerlee, (Hindrik Jans tr. (1) met Grietje Hindriks.).

118. Tonnis Hendriks, afkomstig uit Slochteren, kerk.huw. op 12 juni 1768 te Hoogezand met

119. Catharijna Jacobs, afkomstig uit Termunterzijl.

120. Berent Jans, tr. met

121. Trijntje Pieters.

Generatie VIII

146. Coene Fockes, ged. op 29 augustus 1668 te Meeden, kerk.huw. op 18 september 1698 aldaar met

147. Trintijn Geers, afkomstig uit Meeden.

148. Hindrik Nn.

150. Jan Dercks, relatie met

151. Trijntje Alberts.

158. Hedde Reinders, kerk.huw. op 29 maart 1723 te Termunten met

159. Fenne Wijrds.

162. Bene Claassen, ovl. na 11 december 1739, tr. met

163. Geesjen Meinen.

232. Hindrik Pieters.

234. Jan Harms, kerk.huw. op 19 april 1733 te Meeden met

235. Tjae Geerts (Tjaa).

Generatie IX

292. Focke Coenes, afkomstig uit Meeden, kerk.huw. (2) op 18 december 1671 te Meeden met Renske Bettes (Rensche), geb. te Ardel (nu Arle) [Duitsland], tr. (1) met

293. Aeltjen.




Bredeck – Bredeick – Bredek – Breteich

De hier gepresenteerde stamreeks is een dump van een lopend onderzoek naar de herkomst van een familie met de naam Bredek, die in de 19e eeuw via Emmen (meer precies via Anton Bredek en het Münsterscheveld) in Nederland is neergestreken. De voortaan in Nederland gevoerde familienaam Bredek, maar ook Bredeck is ontleend aan het Kolonat (Colonat) Breteich in het kerspel (Kirchspiel) Glane, in de buurtschap (Bauerschaft) Sentrup. 

De bewoners van een Colonat (pachtboerderij) namen over het algemeen de naam van hun gepachte boerderij aan. Een mooi voorbeeld is de verderop in de stamreeks voorkomende Johann Heinrich Vogelsang, afkomstig van Laer, die op 21 april 1828 in Glane trouwt met Anna Maria Helena Averbecke, weduwe Bredek. Na dit huwelijk is hij voortaan bekend als Johann Heinrich Bredek. Hij heeft geen familierelatie met de vorige bewoners van Colonat Breteich. De naam Bredek is ontleend aan het Kolonat (Colonat) Breteich in het kerspel (Kirchspiel) Glane, in de buurtschap (Bauerschaft) Sentrup. 

In deze stamreeks komen we uit bij Jodocus Hermann Bredeck, uit Sentrup, Glane en zijn echtgenote Gertrud Bröckland.

Stamreeks

I. Johannes Bernardus (Bernard) Bredek, geb. op 18 augustus 1889 te Emmen, ovl. (78 jaar oud) op 2 oktober 1967, Laudermarke, begr. Ter Apel Kapelweg rk, tr. (resp. 23 en 19 jaar oud) op 10 juli 1913 te Emmen met Maria Helena Stahl, geb. op 28 maart 1894, Emmen ovl. (75 jaar oud) op 9 december 1969, Laudermarke, begr. Ter Apel, kapelweg rk.

Uit dit huwelijk:

  1. Anna Gabina Bredek, geb. op 11 september 1913 te Barnflair, ovl. (één maand oud) op 8 november 1913 te Vlagtwedde.
  2. Johannes (Jan), geb. op 8 september 1914 te Barnflair, ovl. 26-4-2007;
  3. Anton Bredek, geb. 04-05-1917 te Emmen, ovl. 30-3-2009, geh. met Maria Adelheid Borghuis;
  4. Anna Diena (Annie) Bredek, geb. 15-03-1919 te Laudermarke, gem. Vlagtwedde, ovl. 11-01-2011, geh. met Jan Berends Sanders;
  5. Bernardus Hendrikus (Hendrik), geb. op 15 juni 1921 te Laudermarke, gem. Vlagtwedde, ovl. 20-2-2014, geh. met Maria Gezina Brunen;
  6. Mathias (Thijs) Bredek, geb. op 23 oktober 1925 te Laudermarke, gem. Vlagtwedde, ovl. 25-3-2007, Stadskanaal;
  7. Josephus Bernardus (Bennie) Bredek, geb. 4-11-1927, Laudermarke, gem. Vlagtwedde, ovl. 27-6-2017, Musselkanaal;
  8. Johannes Gerhardus (Geert) Bredek, geb. 20-10-1929, ovl. 16-2-2012;
  9. Leonardus Bredek, geb. op 14 februari 1932 te Laudermarke, gem. Vlagtwedde, (bron: graftombe.nl) ovl. (1 jaar oud) op 21 oktober 1933 oa aldaar;
  10. Anna Maria Bredek, (Marie) geb. 8 september 1933 te Laudermarke, overleden 13-4-2024, Bedum;

    • Er zijn in dit huwelijk meer kinderen geboren, vanwege privacyrichtlijnen niet vermeld.

II. Anton Bredeck is geboren op 13 juni 1858 te Glane (Dld) als zoon van Johann Heinrich Bredeck (40 jaar) en Maria Catharina Grohse Wechelmann (31 jaar).

Anton Bredeck is evenals zijn oudere broer naar Amerika vertrokken en wel in 1876, 18 jaar oud, ab schip Lucuce. Op de passagierslijst was zijn beroep vermeld: beerbrewer! Hij keerde binnen een kleine drie jaar terug en is in november 1878 in Ootmarsum bij zijn broer neergestreken. Na zijn huwelijk is zijn beroep landbouwer (Munsterscheveld, 1889). Hij trouwde op 29 november 1887 op 29-jarige leeftijd te Emmen met Gabina Langen (35 jaar). Bij het huwelijk werd een kind gewettigd. Gabina Langen overleed op 7 juni 1928 op 75-jarige leeftijd te Emmen. Anton Bredeck is overleden op 23 september 1932 op 74-jarige leeftijd te Emmen.

Kinderen uit dit huwelijk:

  1. Bernardus Henderikus Bredek, geb. 6 mei 1887, ovl. (76 jaar oud) op 2 december 1963 Emmer-Compascuum, R.K, landbouwer, geh. met Maria Angela Carolina Wösten. Bernardus is geëcht bij het huwelijk van zijn ouders op 29-11-1887, een half jaar na zijn geboorte. Hij werd aangegeven als kind van G bina (sic) Langen, door zijn  grootvader Berend Jan Langen. De geboorte vond plaats in het huis van de aangever. 
  2. Johannes Bernardus Bredek, geb. 18-08-1889, Munsterscheveld, Emmen, zie I. 
  3. Johannes Jozef Bredek, geb. 25-03-1892,  Munsterscheveld, Emmen, ovl. 25-03-1892, Emmen.
  4. Anna Maria, geb. 07-08-1894, Munsterscheveld, Emmen; geh. met Hendrik Gerhard Deddens
  5. Anna Gebina, geb. 19-09-1897, Munsterscheveld, Emmen

III. Johann Heinrich Bredek g. 31 mei 1818, Sentrup, dp 2 juni 1818, Glane (St. Jakobus der Ältere), Vader Johann Christopher Bredek, Col. und Helena Averbeeke; Alias Heinrich Bredeick, x Maria Catharina Grosze Wichelmann (Deutschland,Osnabrück, rk. Bistum, Bad Laer Mariä Geburt, Heiraten F201-2 | 0040) trouwen op 4 oktober 1847: Bredeick, Bern. Colonus in Sentrup zu Glane,en Mar.Cath. Gr. Wechelmann zu Rema… auf Glane (Kolonat Große Wechelmann. Kirchspiel Laer, Bauernschaft Remsede.)

  1. Johann Heinrich Bredek, g. 3-9-1848 Sentrup d 5-9-1848, get. Johann Heinrich Vogelsang (dat is de stiefopa van vaderskant)
  2. Wilhelm, 8 oktober 1850 Sentrup, 10-10-1850, ovl. 25-11-1851
  3. Friedrich Joseph[us] Heinrich Bredeck, 17-10-1852 Sentrup, 19-10- 1852, get. Johan Josef Friedrich […] Pat[…]; Heeft tussen 1870 en 1880 in Ootmarsum gewoond: link heemkunde Ootmarsum. Vertrokken naar US: MS Zaandam 1887 Joseph Bredeck 35, bakker (*1852), met zijn gezin: Maria 27 (*1860), Hern 10 (*1877), Kati  9 (*1878) (Kati (Catharina) overleed op 34 jarige leeftijd, onder de nabestaanden bevond zich vader Joseph Bredeck.

Advertentie. “Twentsche courant”. Almelo, 23-07-1881. Geraadpleegd op Delpher op 07-05-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN02:000888059:mpeg21:p00004

  1. Caspar Heinrich Bredek, g. 01-01-1855 Sentrup d. 10-1-1855 zv Heinrich Bredek. Get. Caspar Heinrich Tischen, Col. zu Laer. Obiit: 19-1-1855;
  2. Anna Maria Bredek, g. 20-1-1856 Sentrup, d. 22-1-1856, v. Caspar Heinrich Bredek, col. in Sentrup, get. Anna Maria, witwe Grosse Wechelman zu Remsede;
  3. Anton Bredek, g. 13-6-1858 Sentrup, verm. d. 15-6-1858 (datum niet compleet, binnenzijde boek, v. Johann Heinrich Bredek, Col. zu Sentrup und Maria Catharina Gross Wechelmann, Doopgetuige: Anton Bredek, dienstknecht zu Hagen. Zie II.
  4. Anna Maria [Josefa?! ] Bredeick, g. 21-5-1860, Sentrup, d. 24-5-1860, Heinrich Bredek, Halberbe in Sentrup, get. [Josepha] Harenbrock ev Gross Wechelmann, Col. in Remsede 
  5. Franz Heinrich Bredeck, (gedoopt als Bredeick,aantekening bij naam Bredeick: gewijzigd in Bredeck) g. 2 maart 1862 Sentrup, d. 4-3-1862, Glane St. Jakobus der Ältere,  gestorven 21 maart 1868, doopgetuige Franz Heinrich Broxtermann, (bron Osnabrück, rk. Bistum Glane St. Jakobus der Ältere)
  6. Maria Catharina Bredeck, g. 15-8-1864 Sentrup, d. 18-8-1864, Heinrich Bredeck (geschreven: ook Bredeick), get. [ Wittwe?] Maria Catharina Alkemeier geb. Bredeck, zu Hagen
  7. Anna Clara Elisabeth Bredeck, g. 7-6-1867 Sentrup, d. 8-6-1867, get. Anna Clara Elisabeth Overmeijer, geb. Evelnkamp, te Glane
  8. NN Bredeck, Doodgeboren kind [7] mei, 1870, Sentrup, 
  9. Bernard Heinrich Bredeck, 5-6-1872 Sentrup, 6-6-1872 Glane, Heinrich Bredeck (Bredeick), get. Bernard Heinrich Klekamp, [häusling/höveling?] in [Schluchters?) te Sentrup

IV. Christopher Heinrich Bredeck trouwt op 26 juni 1811 te Glane met Catharina Maria Helena Averbeeke, getuigen Casper Heinrich BoSSe, Maria … Nusemann (?). Hij overleden in 21 augustus 1827, Sentrup, begraven 23 augustus 1827 (43 j.) Glane (St. Jakobus der Ältere). 

Maria Helena hertrouwt met Vogelsang die de naam Bredek aanneemt, waarschijnlijk naar het Colonat dat Christopher H. Bredeck met Maria had gepacht. 

  1. Anna Maria Catharina Bredeck g. Overleden:, Col, in Sentrup, 13 jaren 4 maanden, Overleden 19-7, B 21-7-1827
  2. Johann Heinrich Bredek g. 31 mei 1818, Sentrup d 2 juni 1818, Glane (St. Jakobus der Ältere), Vader Johann Christopher Bredek, Col. und Helena Averbeeke, zie III.
  3. Maria Catharina Helena Bredek, g. 27-11-1819, Sentrup d. 30-11-1819 Glane (St. Jakobus der Ältere), v. Christopher Heinrich Bredeck, Maria Catharina Helena Averbecke, getuige Maria Catharina Averbecke, Wittwe Kruse in Laer
  4. Joannes Bernardus Coelestinus Bredek, (er staat is boven de eerste naam geschreven, onduidelijk) g. 16 mei 1822, Sentrup d. 19 mei 1822, Glane (St. Jakobus der Ältere) v. Johann Christoph Bredeck, Col. in Sentrup, no. 10, en Maria Helena Averbecke, getuige Joannes Bernardus Averbecke. Obiit 20 november 1888 (bij doop geschreven)
  5. Anna Maria Bredek, g. 10-8-1824 Sentrup, d. 12-8-1824 Glane (St. Jakobus der Ältere), v. Christoph Heinrich Bredek, Col. in Sentrup nr. 13; Maria Helena Averbecke. Getuige Maria Catharina Averbecke Ehefrau Heidecker

T. 21 april 1828, Glane (St. Jakobus der Ältere) Johann Heinrich Vogelsang, van Laer, Anna Maria Helena Averbecke vidua Bredek. Getuigen Bernard Averbecke en Maria Anna Vogelsangh, Ehefrau Lanwert (Lauwert?). Geboorte Sentrup (Dld), 31 mei 1818, Overlijden 22-09-1868 in Glane Johann Heinrich Bredek aka Breteich (eigenlijk Vogelsang) = Gerd Heinrich Vogelsang, weduwnaar, colonus in Sentrup,”angeblich vufzig? Jahre”, zv Everd (…) Vogelsang [lastig te lezen, iets als slagter in der ..str. Laer] en Elisabeth Schwippe aus Glane.

  1. Maria Catharina Bredek, {txt Unbartung Eltern?} g. 3-7-1831 Sentrup, dp 5-7-1831 Glane (St. Jakobus der Ältere) v. Johann Heinrich Vogelsang, nu Bredek, Col. in Sentrup, en Maria Helena Averbecke, get. Maria Catharina Schwöppe, in Laer. 

  • In 1837 wordt Vogelsang/Breteich in de archieven genoemd. 

V. Joan Caspar Bredeck x Catharina Gerdrud Schwers, Glane, 9 november 1773, testibus Conrad Wiesmeijer, Anna Sophia Bredeck. Joan Caspar is gedoopt als Caspar Henrick Bredeck, d. 3e 8bris [oktober] 1746, Glane, St. Jakobus der Ältere,  ex parentes [f/k l ij k] [of .k. a. karcke?] Gertrud [ Brückland ?], peter: Caspar… Jodoc. Henr. in Laer et Johann Marj. Bronk..?

  1. Jodocus Hermannus, d. 4 augustus 1776, Glane,  St. Jakobus der Ältere Caspar Henrich Bredek en Catharina Gerdrud Schweres, Patrinus: Jodocus Henricus Bredeck
  2. Maria Anna Sophia, d.12 oktober 1777, Glane,  St. Jakobus der Ältere ouders Caspar Henrich Bredeck, Maria Gerdrude Schweeres,  Matrina Maria Anna Schweeres
  3. Casparus Henricus, doop 14 januari 1779, Glane,  St. Jakobus der Ältere v. Caspar Henrich Bredeck m. Maria Elisabeth Schweers, patrinus: Caspar Henrich Schweers
  4. Mathias Henricus, d. julius 16, 1780, Glane,  St. Jakobus der Ältere  v. Caspar Henrich Bredeck en Maria Gertrud Schweer patrinus: Mathias Brockerman.
  5. Joannes Henricus, 1782 Junius 20(?) Glane,  St. Jakobus der Ältere  v. Caspares Henricus Bredeck en Maria Gerdrud Schwers. patrinus : Joan Henrich Anstrup
  6. Christophorus Henricus, doop 17? oktober 1784  Glane,  St. Jakobus der Ältere ouders: Casper Henrich Bredeck en Maria Gertrud Schweres(?). Patrinus:  Christopher Straetman. Overlijden: Christoph Heinrich Bredek, Col. in Sentrup, 43 jaren O. 21-8-1827 B. 23-8-1827, zie IV

NB Op 15 september 1776 is Maria Catharina Bredeck mater bij de doop van een dochter van Voss en Holscher. Glane,  St. Jakobus der Ältere (wellicht is dit Maria Schweres)

VI. Jod. Bredeck (Jodocus Hermann) x Gertrud (Catharina Gertrud) Bröckland T. 13 april 1739, Glane,  St. Jakobus der Ältere, (vermoedelijke geboortejaar 1709-1714). Ze zijn overleden na 1751, dat is het geboortejaar van het laatste kind. (Is Gertrud hertrouwt met Eichholz? Ovl. voor 1801.)

    Kinderen:

    1. Anna Marie Bredeck, d. 22 december 1739Glane, St. Jakobus der Ältere, ex Jo[h? st? Jocs: ?] Hermann Bredeck et Catharina Gertrud Brockland, pat. [Phennenna] Bröckland; [Maria?] Gertrud Bredeck [Brenneke?] id Joan Berend [Horinghuis?]
    2. Maria Gertrudis Bredeck, d. 3 mei 1741  Glane, St. Jakobus der Ältere,  ex parentis Jost: Bredeck, Gertrud Bröckland, patrina Catharina Marg: Koke; Maria Gertrud [Motte] ev [Gerd Timpe]; Ov. 1776, 11 maart, [Lukh?] Gerdrude Bredeck, leeftijd onleesbaar
    3. Cath: Elisa: (Catharina Elisabeth) Bredecks, 28 (Xtris) december 1742, Glane, St. Jakobus der Ältere, ex parentes [Joss?] Jo.. Bredeck et … Gertrud Bröckland, patrina Anna [onleesbaar Maria?] Bredeck, Catharina Elisabeth Broxermann? ehefrau Caspar Kahle [Koke?]? Ov. 1743, 2 juli, infans Bredecks, 2 ans, Glane,  St. Jakobus der Ältere
    4. Maria Marg: Soph:, d. 14 februari 1745, Glane, St. Jakobus der Ältere, ex parentes [Jos:] Bredeck, en Gertrud Bröckland, patrina Marg: Soph: [Pekens/Sekens?] Anna Maria [Fuermann? Ehefrau van? niet leesbaar] H/Willebrand Kassen; Ov. 1779, 7 november, Sophia Bredeck, uxor Georgii Rahwinkel, 33 jaar (geb.ca 1746)
    5. Caspar Henrick Bredeck, d. 3e (8bris) oktober 1746, Glane, St. Jakobus der Ältere,  ex parentes [f/k l ij k] [of .k. a. karcke?]Gertrud [ Brückland ?], peter: Caspar… Jodoc. Henr. in Laer et Johann Marj. Bronk..? (afbeelding hieronder), zie V.
    6. Maria Catharina Bredeck, dp. 23 (9brs) november 1748,  Glane,  St. Jakobus der Ältere, ex parentes Jodc: Herman Bredeck, et Maria Gertrud Broeckland, patrina Anna Maria Ävermeier; Anna [..lar: ]; 1783, 29 november, Maria Cath. Bredeck, ux [Stroihmann] 32 ans (geb. 1751)
    7. Jodc: Georg Bredeck, dp 31 maart 1751, Glane,  St. Jakobus der Ältere, ex parentes Jodocus Bredeck en Cathar. Gertrud Brockland pater Jodocus Georg [Dicker], [..] Georg Brockland

    De familie Bredeck is vermeld op de site van Heimatvereniging Glane: de achtergebleven familie heeft een kruis opgericht ter ere van de geëmigreerde zonen, die uit Glane vertrokken om niet in een oorlog te hoeven vechten. Dit moet gaan over IV.3 Friedrich Joseph[us] Heinrich Bredeck, 17-10-1852 Sentrup en V. Anton Bredeck, g. 13-6-1858 Sentrup :
    Link: Heimatverein Hofkreuz Bredeck


    Loose ends, mogelijk nog te verbinden:

    MOGELIJKE OUDERS VAN JODOCUS?

    T.  1704; 2. Mei Casper Jon Bredecks??? et Anna Catharina Filia Timois in Sibotlsb…. ???

    D. 1705 1 maart Martis Joan Caspar Br..d.ck et Anna, filiam Catharinam Margaretham, patrina Catharina Margretha [l i nke?] Testes Margrethe Brndnck vv Joan Caspar [. ijrs?]

    D.  1708 9 augustus: Angela Maria, dv  Joan Caspar Bredek en Anna. Patrina Angela Bredek, Maria [[…] en Joan Caspar Broxtermann

    * 1677 Ov. 1772, 14 december, Joan Caspar Bredeck, 95 ans (geb. 1677)

    Mei. Joan Caspar Boxterkamp x Anna Margretha B….huizen

    1664 Ov. 1739, 14 mei, vidua Bredeck, 75 ans (geboren 1664)

    1670 Ov. 1740, 10 januari, Engel Bredeck, vidua [Lauwercker/s ?], 70 ans, Glane,  St. Jakobus der Ältere (geb. 1670)

    • 1672 Ov. 1719, 29 december Anna [Bredeck], uxor Bitters 47 ans (geb. 1672)
    • in 1714: doop Maria Gertrud Bitters,parentes Joan Hermann Bitters en Anna Bredecke, Patrina: Anna [Huster], Maria Gertrud Bitters, Jurgen [   ] Schroder?

    1677 Ov. 1762, 7 december overleden uxore Joist Brinker, Anna Catharina Bredecks, 85 [83] ans (geb.1677/1679) 

    1692 Ov. 1748, 20 januari Anna Maria Bredek, 56 an. Glane,  St. Jakobus der Ältere (geb. 1692)


    Bronvermelding

    Tenzij anders vermeld alle dopen in Glane, bron: https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/osnabrueck/glane-st-jakobus-bad-iburg/
    Verder geraadpleegd:
    wiewaswie.nl
    delpher.nl
    graftombe.nl
    cbg.nl
    Ellis Island passenger records
    Archive in Niedersachsen und Bremen, Nds. Landesarchiv, Abt. Osnabrück
    https://www.heemkunde-ootmarsum.nl/stamkaart/45333/