Johannes Hansma Draft WWI USA - Dienstplicht WO I

Oom Johannes' verblijf in de Verenigde Staten is voor zijn achterblijvende familie altijd met geheimzinnigheid omgeven gebleven. Zijn broer en diens kinderen hebben nooit geweten wat er met hem is gebeurd. Meer dan een eeuw na zijn vertrek komt er langzamerhand en beetje bij beetje meer informatie boven water. Met dank aan archieven die na honderd jaar opengesteld worden, bijvoorbeeld.

Johannes Hansma (1878->1943) was een niet-immigrerende inwoner van de USA. Hij werkte en woonde er, maar was oorspronkelijk niet van plan er altijd te blijven. Toen de eerste Wereld Oorlog uitbrak, woonde hij in Buffalo, Erie County, New York*1), ver van het Europese strijdtoneel. Hoe zou hij dat hebben beleefd? Nederland bleef natuurlijk neutraal, maar om ons kleine landje brandde alles. 

Op 6 april 1917 had Amerika aan Duitsland de oorlog verklaard en op 18 mei van datzelfde jaar besloot het Amerikaanse congres een oorlogswet in te voeren: de Selective Service Act*2). Het aantal vrijwilligers dat in het leger wilde treden, was toch enigszins tegengevallen. Mannen wilden hun land wel dienen, maar vrijwillig aanmelden, dat was voor velen toch net even een stap te ver. Met de invoering van de Selective Service Act (of Selective Draft Act) werden alle mannen tussen 21 en 30 jaar oud, Amerikanen èn immigranten die te kennen hadden gegeven staatsburger te willen worden, opgeroepen voor het leger. Op 5 juni 1918 volgt er een tweede ronde, voor mannen die na 5 juni 1917 de leeftijd van 21 jaar hadden bereikt. 

Op 31 augustus 1918 werd de doelgroep uitgebreid: voortaan werden alle mannen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar opgeroepen. Dat gold voor zowel Amerikanen als buitenlanders (uit niet vijandige landen). Degenen die niet van plan waren te immigreren, moesten zich wel laten registreren. Johannes viel in deze categorie. Hij was inmiddels veertig jaar en meldde zich tijdens de derde inschrijvingsronde op 12 september 1918 keurig bij het registratiebureau in Buffalo. Wie weet hoe lang hij in de rij heeft gestaan... 

Wat vertelt de registratie over Johannes?

De registrant noteert Johannes voornaam als "Young". Het Hollandse Johannes zal wel moeilijk te verstaan geweest zijn, en Johannes zelf tekent als John., hetgeen zowel zijn nieuw aangenomen Amerikaanse naam kan zijn geweest als ook een afkorting van Johannes.

John woont op Swanstreet, nummer 309 in Buffalo, Erie, New York. Hij werkt bij de Farnham Manufacturing Company, aan Indianastreet in Buffalo. Zijn functie is machinist. Hij geeft op als naaste familie: Martee Hansma, wonend in de Jacobstraat 35, Groningen, Holland. Zijn lengte is medium, zijn postuur is 'STOUT'*3), hij heeft grijze ogen en lichtbruin haar. En voegt de registrant toe: hij ziet er aan de buitenkant goed uit, hij vertoont geen mankementen. Kortom: geschikt bevonden als oorlogsmateriaal. Dankzij zijn non-immigrant status hoeft hij echter niet in dienst. 

 


Bronnen, meer informatie:
*1) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erie_County_(New_York)

*2) - https://en.wikipedia.org/wiki/Selective_Service_Act_of_1917

*3) stout: stevig; dik; gezet; zwaarlijvig; corpulent

- World War I Draft Registration Cards

Topics in Chronicling America - World War I Draft (1917-1919)

-The Draft in World War I: America “Volunteered its Mass”