Hebt u aanvullingen of verbeteringen of wilt u nadere informatie?

U kunt me mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met vriendelijke groet, 

Petra Timmenga 

 

1933 Udema, Gieten

Wie in Gieten weet niet wat Udema is/was/deed? Wat Philips was voor Stadskanaal, was Udema voor Gieten. Weet u 't niet, kijk dan even op het Geheugen van Gieten. 

Voor mij is de familienaam Udema verbonden met mijn overgrootmoeder Anje Udema of 'oma Broekema', zoals ik haar kende. Haar vader Frouwko Udema was een broer van Waldrik, die de oprichter van de slachterij in Gieten was.

Familienaam Wilpost --> Wilphorst

Onlangs maakte ik met een wat oudere reisgenote een nostalgisch toertje door en langs de noordoostkant van Groningen. Denk daarbij aan Harkstede, Roodehaan, Noorddijk, Kardinge, Zuidwolde etcetera. Op de terugweg reden we langs Euvelgunne. Daar wist mijn reisgenote nog het een en ander van. Hier woonde die, daar woonde die en dáar stond de boerderij van een boer Wilpost, vertelde ze. "Wilpost? Geen Post?" vroeg ik na, want deze naam had ik nog nooit gehoord. "Nee", antwoordde ze, "het was Wilpost." Dat nam ik voor kennisgeving aan en ik nam me voor deze bijzondere familienaam eens te gaan onderzoeken. 

Subcategorieën