“Het is RIDDERBUSCH!”

Betovergrootmoeder Antje Ridderbüsch wordt op 28 december 1844 geëcht bij het huwelijk van haar ouders, Jobst Hinrich Ridderbüsch (Hindrik Ridderbos) en Tietje Venema. Precies één week daarvoor, op 21 december is zijzelf als Antje Venema in het huwelijk getreden met Reinder Roelofs Pool. Haar vader komt in haar huwelijkacte niet voor. Ze is daarin slechts het kind van haar moeder. Er zijn vier niet verwante getuigen die tekenen. Toch heeft ‘Heindrich Ridderbos’ in 1821 aangifte gedaan van de geboorte van zijn dochter, daarbij erkennend de vader te zijn. Ook de tweede andere kinderen van Hindrik en Tietje zijn op deze wijze aangegeven en geëcht bij het huwelijk in 1844. Armoede zal ten grondslag hebben gelegen aan het uitgestelde huwelijk; de ouders zijn niet in staat de akten te betalen en hebben een bewijs van onvermogen nodig om te trouwen.

Voor Antje heeft het uitgestelde huwelijk van haar ouders nog wel een staartje. Nadat haar eerste echtgenoot Reinder Roelofs Pool overlijdt, hertrouwt ze met Berend Poth. De registratie van dit huwelijk in 1858 gaat feilloos: die dag trouwt Antje RIDDERBUSCH. Maar… als Berend Poth in 1871 overlijdt, wordt in zijn overlijdensacte vermeld dat hij was gehuwd met Antje Venema.

En dan besluit Antje Ridderbusch, die niet kan schrijven, ten strijde te trekken tegen de overheid. Recht is recht. Op 20 januari 1882 wordt in Noorddijk een corrigerende acte ingeschreven: Antje heeft bij de arrondissementsrechtbank verzocht de naam Venema te wijzigen in Ridderbusch en haar verzoek wordt gehonoreerd. De acte wordt gewijzigd.

Bronnen:

Groninger Archieven, allegroningers.nl

Disclaimer: algemene gegevens overnemen is prima, maar dan wel met bronvermelding. Mijn verhalen mogen niet zomaar, zonder meer gekopieerd en elders gepubliceerd worden, dat mag alleen na voorafgaande schriftelijke toestemming.

Geef een reactie